Ministerul Educatiei anunta ca a redactat toate actele normative necesare sistemului de invatamant preuniversitar. In prezent sunt in procedura de publicare in Monitorul Oficial metodologii, regulamente sau alte tipuri de acte normative prevazute, precizeaza Ministerul, printr-un comunicat de presa.

Potrivit articolului 361, alineatul 6, din Legea Educatiei Nationale, "in termen de 8 luni de la intrarea in vigoare a prezentei legi, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului elaboreaza metodologiile, regulamentele si celelalte acte normative care decurg din aplicarea prezentei legi si stabileste masurile tranzitorii de aplicare a acestora", se mai arata in comunicat.

Redactarea legislatiei secundare necesare sistemului de invatamant preuniversitar a debutat prin consultarea a aproximativ 1.500 de cadre didactice din tara, care au inaintat Ministerului Educatiei propriile propuneri. Documentele redactate au intrat in dezbatere cu cele 28 de asociatii profesionale si cele 44 de organizatii non-guvernamentale semnatare ale protocolului de colaborare cu ministerul.

Forma nou-rezultata a documentelor a fost supusa apoi discutiilor in cadrul comisiilor tehnice minister-sindicate. Din luna iunie a acestui an, propunerile de acte normative au putut fi consultate pe site-ul Ministerului Educatiei, la adresa www.edu.ro.

"Aplicarea actelor normative subsecvente Legii 1/2011 se va realiza intr-o dinamica fireasca, in asa fel incat sa respecte stabilitatea parcursului scolar al elevilor, capacitatea de asimilare si de punere in aplicare a textelor, de catre actorii implicati, precum si asumarea treptata a rolului mult mai activ pe care parintii si autoritatile publice locale il au in viata scolii", se mai arata in comunicatul remis de Ministerul Educatiei.