​​Noile legi ale educației care ar fi trebuit să fie prezentate miercuri în Guvern rămân, deocamdată, în sertarele de la Ministerul Educației.

Ligia DecaFoto: AGERPRES

PNL și PSD nu au căzut de acord asupra mai multor prevederi propuse în cazul admiterii la liceu și bacalaureat, o întâlnire tensionată, însă fără nicio concluzie, având loc miercuri la inițiativa ministrului Ligia Deca, potrivit edupedu.ro. O decizie ar urma să se ia la nivel politic în Coaliție.

Potrivit sursei citate la discuții au participat Monica Anisie, Sorin Cîmpeanu, Marilen Pirtea de la PNL, Mihnea Costoiu, Vasile Dîncu, Natalia Intotero, Florian Lixandru și Aura Danielescu de la PSD, Szabo Odon și Kallos Zoltan de la UDMR și Cătălin Zamfir Manea, reprezentantul comunității rome.

PSD a criticat dur o serie de prevederi din proiectele noilor legi ale educației, iar secretarul de stat pentru învățământ preuniversitar, Florian Lixandru, a rămas fără atribuții pentru o zi din această cauză.

Acesta a scris pe Facebook că PSD nu este de acord cu varianta propusă pentru admiterea la liceu, pe motiv că o astfel de formulă „restrânge drastic” accesul copiilor la educaţie de calitate. În opinia sa, este „cel puţin discutabil” dacă liceele pot avea dreptul să-şi organizeze propriile admiteri, pentru că „ar creşte riscul practicii neloiale” a meditaţiilor şi al „corupţiei”.

Totodată, susţinea Florian Lixandru cu privire la probele de bacalaureat, PSD „priveşte cu multă rezervă” înmulţirea probelor de examen, aşa cum e propusă în proiect.

„Eliminarea specializării învăţător/învăţătoare din cadrul liceelor pedagogice şi modificarea formării învăţătorilor; nu e o soluţie, mai ales în condiţiile lipsei acute de profesori dedicaţi. Învăţământul special, care, după opinia noastră, ar trebui să ţină cont inclusiv de realitatea bazei materiale şcolare. Nu în ultimul rând, Legea Educaţiei trebuie să cuprindă şi prevederi în ceea ce-i priveşte pe copii din diaspora. Dacă tot vrem să se întoarcă românii acasă, trebuie să găsim soluţiile corecte pentru integrarea copiilor născuţi şi crescuţi în diaspora", mai spunea Lixandru.

Președintele Consiliului Național al PSD, Vasile Dîncu, a atacat-o dur pe Ligia Deca, ministrul Educației, vorbind despre „secretomania legată de legile educației și disprețul pentru dialog și colaborare”. El a acuzat că retragerea atribuțiilor secretarului de stat Florian Lixandru (PSD) a fost „un act autoritarist și totalitar”

Lixandru a primit ulterior alte atribuții.