Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Florin Lixandru a confirmat miercuri că i-au fost retrase atribuţiile printr-un ordin de ministru. Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declaratcă ministrul Educaţiei, Ligia Deca, trebuie să explice în interiorul coaliţiei de guvernare de ce a suspendat atribuţiile secretarului de stat.

Florin LixandruFoto: AGERPRES

"Momentan sunt pe funcţie, dar nu am nicio atribuţie. Eu aveam atribuţii pe învăţământ preuniversitar şi pe relaţia cu Parlamentul şi s-a abrogat ordinul prin care mi s-au atribuit acele atribuţii, momentan, până la o discuţie care ar avea loc în coaliţie în această seară", a afirmat secretarul de stat, pentru Agerpres.

El a spus că i-au fost retrase atribuţiile pentru un "delict de opinie", precizând că legile Educaţiei sunt proiecte mult prea importante ce trebuie dezbătute "temeinic, pe îndelete".

"Pentru un delict de opinie, azi mi s-au retras atribuţiile. Perspectiva PSD asupra legilor Educaţiei este că sunt proiecte mult prea importante ce trebuie dezbătute temeinic, pe îndelete! PSD va pune în discuţia coaliţiei stabilirea unui calendar extins de analiză publică şi adoptare. Timp este suficient, jalonul PNRR privind Legile Educaţiei are termen trimestrul 3 al acestui an; în plus, inclusiv Comisia Europeană recomandă ca proiectele care cuprind reforme sistemice, deci şi cele privind Legea Educaţiei, să nu fie grăbite pentru încadrarea în termen, ci să fie calitativ pregătite/finalizate până la data depunerii cererii de plată, respectiv până în martie 2024", a scris Lixandru pe pagina sa de Facebook.

Potrivit acestuia, analiza pe care PSD a făcut-o până acum asupra proiectelor de lege "concepute de ministerul Educaţiei a evidenţiat necesitatea corectării câtorva chestiuni cheie, definitorii pentru viitorul copiilor".

Lixandru afirmă că, în ceea ce priveşte admiterea în liceu, PSD nu va accepta o formulă "care restrânge drastic" accesul copiilor la educaţie de calitate. În opinia sa, este "cel puţin discutabil" dacă liceele pot avea dreptul să-şi organizeze propriile admiteri, pentru că "ar creşte riscul practicii neloiale" a meditaţiilor şi al "corupţiei".

Totodată, susţine Florin Lixandru cu privire la probele de bacalaureat, PSD "priveşte cu multă rezervă" înmulţirea probelor de examen, aşa cum e propusă în proiect.

"Eliminarea specializării învăţător/învăţătoare din cadrul liceelor pedagogice şi modificarea formării învăţătorilor; nu e o soluţie, mai ales în condiţiile lipsei acute de profesori dedicaţi. Învăţământul special, care, după opinia noastră, ar trebui să ţină cont inclusiv de realitatea bazei materiale şcolare. Nu în ultimul rând, Legea Educaţiei trebuie să cuprindă şi prevederi în ceea ce-i priveşte pe copii din diaspora. Dacă tot vrem să se întoarcă românii acasă, trebuie să găsim soluţiile corecte pentru integrarea copiilor născuţi şi crescuţi în diaspora", mai arată Lixandru.

El declară că au fost multe modificări ale Legii Educaţiei, "fără efectul scontat".

"Doar în ultimii 11 ani, Legea Educaţiei a suferit 112 modificări. PSD insistă ca de această dată să fie o dezbatere temeinică! România poate aloca anul 2023 pentru a analiza cu întreaga societate (factorii interesaţi din educaţie, sindicate, dar şi cu părinţii şi asociaţiile de elevi) pachetul legilor educaţiei şi apoi pentru a le dezbate şi adopta în Parlament până la trimiterea cererii de plată 5, adică până cel târziu în martie 2024", afirmă secretarul de stat.

Ciolacu așteaptă explicații

Preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat, miercuri, că ministrul Educaţiei, Ligia Deca, trebuie să explice în interiorul coaliţiei de guvernare de ce a suspendat atribuţiile secretarului de stat Florin Lixandru.

"E prima oară când aud acest lucru. (...) Vom vedea explicaţiile doamnei ministru. Cum e normal, o să explice în interior. Dacă doamna ministru a făcut acest lucru pentru că domnul Lixandru a spus că are alte păreri în ceea ce priveşte legile ne aflăm în faţa unui fenomen, eu credeam că e uitat, arată a ceva, eu am trăit înainte de '89. (...) S-au mai întâmplat modificări de atribuţii, dar nu într-un astfel de context"., a spus Ciolacu.