Secretarul de stat în Ministerul Educaţiei Florin Lixandru (PSD) căruia ministrul Ligia Deca i-a retras miercuri atribuţiile, printr-un ordin de ministru, va fi repus în drepturi, dar va avea alte atribuții, au declarat pentru HotNews.ro surse politice. Decizia a fost luată miercuri seră în ședința coaliției, în care liderii PSD, PNL și UDMR au încercat să medieze conflictul.

Florin LixandruFoto: AGERPRES

Secretarul de stat Florin Lixandru a anunțat miercuri că ministrul Ligia Deca i-a retras atribuțiile pe învăţământ preuniversitar şi pe relaţia cu Parlamentul pentru „delict de opinie”, după ce a susținut că legile Educaţiei trebuie dezbătute „temeinic, pe îndelete”, cu un calendar extins de analiză publică şi adoptare.

Miercuri seară, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a cerut în ședința coaliției ca Florin Lixandru să fie repus în drepturi, conform unor surse politice.

Aceleași surse au declarat pentru HotNews.ro că premierul Nicolae Ciucă ar fi spus că el nu ar fi știut despre decizia luată de Ligia Deca, care a fost prezentă și ea la ședința coaliției.

Decizia din coaliție a fost ca secretarul de stat de la PSD Florin Lixandru să fie repus în drepturi, Ligia Deca spunând însă că îi va da alte atribuții și că va avea o discuție de acum înainte ca „echipa ministerială să aibă acelasi mesaj, cel agreat în coaliție”, au adăugat sursele citate.

„Pentru un delict de opinie, azi mi s-au retras atribuţiile”

  • „Pentru un delict de opinie, azi mi s-au retras atribuţiile.
  • Perspectiva PSD asupra legilor Educaţiei este că sunt proiecte mult prea importante ce trebuie dezbătute temeinic, pe îndelete! PSD va pune în discuţia coaliţiei stabilirea unui calendar extins de analiză publică şi adoptare.
  • Timp este suficient, jalonul PNRR privind Legile Educaţiei are termen trimestrul 3 al acestui an; în plus, inclusiv Comisia Europeană recomandă ca proiectele care cuprind reforme sistemice, deci şi cele privind Legea Educaţiei, să nu fie grăbite pentru încadrarea în termen, ci să fie calitativ pregătite/finalizate până la data depunerii cererii de plată, respectiv până în martie 2024”, a scris Lixandru pe pagina sa de Facebook.

Potrivit acestuia, analiza pe care PSD a făcut-o până acum asupra proiectelor de lege concepute de ministerul Educaţiei „a evidenţiat necesitatea corectării câtorva chestiuni cheie, definitorii pentru viitorul copiilor”.

Lixandru afirma că, în ceea ce priveşte admiterea în liceu, PSD nu va accepta o formulă „care restrânge drastic” accesul copiilor la educaţie de calitate. În opinia sa, este „cel puţin discutabil” dacă liceele pot avea dreptul să-şi organizeze propriile admiteri, pentru că „ar creşte riscul practicii neloiale” a meditaţiilor şi al „corupţiei”.

Totodată, susţinea Florin Lixandru cu privire la probele de bacalaureat, PSD „priveşte cu multă rezervă” înmulţirea probelor de examen, aşa cum e propusă în proiect.

  • „Eliminarea specializării învăţător/învăţătoare din cadrul liceelor pedagogice şi modificarea formării învăţătorilor; nu e o soluţie, mai ales în condiţiile lipsei acute de profesori dedicaţi. Învăţământul special, care, după opinia noastră, ar trebui să ţină cont inclusiv de realitatea bazei materiale şcolare. Nu în ultimul rând, Legea Educaţiei trebuie să cuprindă şi prevederi în ceea ce-i priveşte pe copii din diaspora. Dacă tot vrem să se întoarcă românii acasă, trebuie să găsim soluţiile corecte pentru integrarea copiilor născuţi şi crescuţi în diaspora", mai spunea Lixandru.

La ce nu ar vrea PNL să renunțe din legile educației

Tot în ședința de miercuri seară a coaliției, PNL a cerut ca anumite prevederi din legile educației să rămână așa cum au fost formulate în propunerile ministrului Deca, au declarat pentru HotNews.ro surse politice. Aceasta, în condițiile în care legile au devenit subiect de dispută cu PSD, care contestă unele prevederi și vrea prelungirea termenului de dezbatere și adoptare.

Conform surselor citate, printre prevederile la care PNL nu ar vrea să renunțe se numără:

  • Bugetul pentru burse se triplează și va crește numărul beneficiarilor.
  • „Masa caldă” din școli devine „Masa Sănătoasă” și de acest program vor avea partea 1 milion de copii.
  • Vor exista calificări pentru fiecare profil, inclusiv cele teoretice, recunoscute/acceptate pe piața muncii.
  • Personalul didactic din unitățile de învățământ aflate în zone defavorizate beneficiază de o primă de instalare neimpozabilă egală cu 5 salarii minime brute pe țară, cu condiția asumării unei perioade minime de 5 ani școlari.
  • Învățământul în sistem dual este extins în învățământul postliceal și universitar.
  • Angajatorii care înființează unități de educație timpurie (0-6 ani), destinate copiilor propriilor angajați, pot beneficia de facilități. De exemplu, angajatorul poate opta pentru deducerea parțială din obligațiile ce îi revin ca plată la bugetul de stat.
  • Ministerul Educației, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, poate organiza unități de învățământ de tip „scoală românească din afara granițelor țării”, cu predare în limba română.
  • Se introduc zonele prioritare de educație pentru reducerea diferențelor privind accesul, participarea și rezultatele școlare ale elevilor aflați în risc de excluziune socială.
  • Învățământul dual poate fi continuat în cadrul universităților, care pot constitui consorții pentru a oferi o educație de calitate.

Proiectul Legii învățământului preuniversitar și cel al Legii învățământului universitar, refăcute în mandatul ministrului Ligia Deca, ar fi urmat să intre în dezbaterea Parlamentului după 15 februarie, conform calendarului convenit de liderii coaliției la începutul anului.

CITEȘTE ȘI: