Elevii din București se pot întoarce toți în bănci miercuri, însă sunt și mulți părinți care preferă să-și țină copiii acasă. Cazul punctual de la Școala Centrală

de Iulia Rosca     HotNews.ro
Marţi, 18 mai 2021, 12:26 Actualitate | Educatie


Elevii se intorc la scoala
Foto: Agerpres
Cu o lună înainte de vacanța de vară, elevii de gimnaziu și liceu din București care nu sunt în clasele terminale se pot întoarce fizic în bănci după o lungă perioadă de școală online, începând de miercuri, după ce rata de infectare în Capitală a scăzut sub 1 la mie. Există însă cazuri în care părinții preferă să nu trimită copiii la școală și să rămână în online. Un caz concret este cel de la Colegiul Național „Școala Centrală”, unde conducerea școlii a trimis luni părinților un formular prin care să precizeze dacă doresc să trimită copiii la școală sau să rămână în online.

Mesajul școlii către părinți care însoțea formularul de luni:

”Buna ziua,
Întrucât astăzi rata de infectare a scăzut sub 1 la mia de locuitori, conform declarațiilor domnului ministru ar trebui să revenim fizic cu toți elevii la școală. Acest lucru presupune relocarea tuturor claselor conform planificării inițiale, deci imposibilitatea respectării distanțării sociale. Pentru că siguranța elevilor este pentru noi prioritară iar in cadrul Consiliului de Administratie al CNSCB de maine 18.05.2021, va trebui sa luam o decizie interna in acest sens, va rugam sa ne ajutati cu opinia dvs privind reintoarcerea tuturor elevilor in banci.”

Din informațiile noastre, sunt clase de gimnaziu unde toți părinții au votat, în final, să se continue școala online. În aceste cazuri este vorba de clase cu circa 30 de elevi în total.

UPDATE miercuri, 19 mai: În Consiliul de Administrație al școlii s-a luat decizia ca școala să înceapă fizic de luni, 24 mai, iar sălile și profesorii vor fi pregătiți indiferent dacă elevii se vor întoarce fizic sau vor rămâne în online, sau indiferent de numărul acestora dintr-o clasă care vin efectiv la școală, a precizat pentru HotNews.ro Andreea Smeureanu, director adjunct al Colegiului Școala Centrală.

Directorul Octavian Popa a declarat pentru Edupedu că se intră în „scenariul 1 de luni, pentru că avem situații punctuale ale unor părinți care nu erau pregătiți fizic să îi aducă la școală de astăzi. În total, erau 87 de părinți care au răspuns că nu își pot aduce copiii, din diverse motive. Nu putem lua o decizie ca schimbul 1 să vina de luni și schimbul 2 să vină de miercuri și atunci în Consiliul de Administrație s-a luat această decizie.”

***

Directorul Școlii Centrale, Octavian Lucian Popa, a explicat pentru HotNews.ro că revenirea la școală se va întâmpla și se vor face ore chiar dacă dintr-o clasă vor reveni în bănci, fizic, doar doi elevi. Pentru ceilalți, orele se vor transmite online.

„Sondajul a fost făcut strict pentru a vedea ce spațiu putem să le asigurăm cu respectarea distanțării sociale. Nu dacă își doresc, nu în sensul acesta, ci dacă avem infrastructura pregătită pentru a îi primi la școală. Noi vom avea astăzi Consiliu de Administrație să intrăm în scenariul unu care înseamnă în mod normal toți copiii la școală, urmând ca după aceea să facem repartizarea pe sălile existente în funcție de efectivele care vor veni și fizic.

Întrebat dacă știe câte clase se vor întoarce efectiv, acesta a răspuns:

„Toate clasele se vor întoarce pentru că, de exemplu, dacă dintr-o clasă doi elevi vor dori să vină fizic, pentru acei elevi se va face un spațiu pentru ei. Urmând ca pentru restul să se transmită în online. Ca atare toți se vor întoarce, mai mult sau mai puțin fizic, dar există din fiecare clasă doi trei elevi care vor veni la școală.”

„Pe școală, cam jumătate vor să vină, jumătate vor să rămână în online”, a mai precizat directorul.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar al Muncipiului București, Gianina Georgescu, a explicat pentru HotNews.ro că în astfel de situații, când decizia este pe clasă, nu este nevoie de aprobări de la Inspectorat, așa cum este cazul în care întreaga unitate de învățământ optează să stea în online din motive de infrastructură, așa cum prevede ordinul comun privind funcționarea școlilor.

Potrivit acesteia, la inspectorat nu au fost depuse cereri noi până marți pentru funcționarea unor școli în regim online.

 • Amintim că, potrivit scenariul doi (sau galben), elevii din clasele a V-a, a VI-a, a VII-a, a IX-a, a X-a și a XI-a, au învățat online în localitățile cu rata de infectare de peste 1 la mie de locuitori, cum a fost cazul Capitalei.

Sondaj HotNews.ro: 60% dintre respondenți spun că deschiderea completă a școlilor nu este o decizie bună


Pe un grup de părinți consultat de HotNews.ro, mai mulți utilizatori comentează că nu doresc să își asume riscuri pentru copii și familie pentru doar „4 săptămâni de școală sau cât mai e”. Mai mulți comentatori acuză suprapopularea din clasele copiilor.

De altfel, în sondajul HotNews.ro lansat luni, la întrebarea: „De miercuri se deschid școlile complet în București. E o decizie bună?”, 60% dintre cititori au răspuns ”Nu. Pentru încă 3 săptămâni nu merită riscul”.

Totodată, din data de 16 mai circulă o petiție pentru „terminarea anului școlar în online în București”, care în prezent are peste 11 mii de semnături.

„Dorim terminarea anului școlar în online, deoarece în 4 săptămâni nu vom recupera nimic, ci doar vom fi atacați de profesorii răzbunători. Tot ce vom face este doborârea elevului Bucureștean și degradarea sănătății mintale deja fragilă din cauza situației actuale. Cerem dreptate ca oameni și ca elevi” este textul care însoțește petiția.


Ministrul Educației: Teama excesivă de boală este o vulnerabilitate, elevul poate rămâne să învețe online


Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a declarat că teama excesivă de boală din partea părintelui sau a copilului poate fi trecută în categoria "vulnerabilități”, astfel că acei copii pot rămâne în continuare acasă, să învețe online, iar școala este obligată să îi asigure accesul la educație.

Întrebat ce se întâmplă în cazul părinților care se tem să-și trimită copiii la școală, deși copilul este bine și nu are simptome, ministrul a răspuns: "Nu știu, eu aș încadra asta la vulnerabilități. Teama exagerată este o vulnerabilitate. Cadrul legal acesta este: simptome specifice de orice fel sau vulnerabilități sau motive întemeiate. Sunt convins că în școli va exista înțelegere”.


Din motive de infrastructură, de miercuri, când vor fi redeschise școlile în totalitate, 5 unități de învățământ unde învață 2.922 de elevi vor continua cursurile online.

Luni erau confirmați cu COVID 43 de elevi, iar 31 clase sunt suspendate, potrivit prefectului Capitalei. De asemenea, sunt confirmați cu boala 20 de angajați din școli.

Reamintim că pot face în continuare ore online:
 • Elevii care au contraindicații medicale pentru prezență fizică, au vulnerabilități și prezintă certificat medical. Este vorba despre preșcolarii/elevii diagnosticați cu boli respiratorii cronice severe, boli cardiovasculare, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilități, tratament imunosupresiv sau alte afecțiuni cronice. Cu avizul și recomandările specifice ale medicului curant și cu acordul scris al părinților, pot fi scutiți de prezența fizică în școală.
 • Preșcolarii/elevii care locuiesc împreună cu o persoană care face parte dintr-o grupă de risc, după o evaluare medicală a persoanei respective, pot să nu se prezinte fizic la școală, la recomandarea medicului curant și cu acordul părinților/reprezentantului legal. Pentru preșcolarii/elevii menționați, conducerile unităților de învățământ vor asigura desfășurarea procesului educațional în sistem online.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

7620 vizualizari

 • +3 (15 voturi)    
  Asta e cand ii lasi sa-si faca de cap (Marţi, 18 mai 2021, 12:32)

  Maspp [utilizator]

  Pai cei care sunt in online vor copia pe rupte la teste iar fraierii care vin la scoala vor lua note mai mici , evident.
  • +2 (4 voturi)    
   Cine vrea poate (Marţi, 18 mai 2021, 18:50)

   chmm [utilizator] i-a raspuns lui Maspp

   Cine vrea sa faca scoala face si online si fizic si sub apa si pe luna. Nu asa trebuie facuta separarea. Separarea ar trebui facuta altfel: cei din sate mai izolate ar fi putut face scoala fizic chiar daca era o rata de 20 la mie (care ar corespunde la 2 familii infectate la un sat cu 200 de oameni, case raspandite gen Muntii Apuseni), copiii de la oras si din sate mai dense si mai expuse schimbului de "experiente epidemice" ar fi trebuit impartiti in doua, cei care nu au conditii de online sa fac in format fizic cu extraspatiu la dispozitie, cu numar redus de ore pentru a nu sta 6 ore cu masca pe fata. Cei care isi permit infrastructura online sa faca online. Ar fi trebuit regandit in mod smart anul scolar sa se renunte in mod exceptional la materie si la anumite discipline pentru a reduce timpul de stat in clasa cu masca sau cu ochii in calculator. In schimbul celorlalte ore ar fi trebuit sa fi fost incurajata colaborarea elevilor in proiecte online pentru ca vrem nu vrem si piata muncii pe viitor le va cere acest lucru. Sau acolo unde nu se puteau incuraja proiecte online sa fi fost incurajata dobandirea de diverse aptitudini (cantat la taragot la tara, cusut goblen, facut paine, claie, sculptat in lemn etc). In felul acesta ne purtam cu dragoste si intelegere fata de copii si nu lasam sa treaca anul pe langa ei oricum ci marcand asta cu niste activitati care sa ii creasca in calitate de oameni.
 • +11 (15 voturi)    
  .... (Marţi, 18 mai 2021, 12:39)

  tirolez [utilizator]

  O sa fie distractiv cand fix parintii care urlau ca vor scoala vor urla ca de ce le-au stricat mediile copiilor. Deja au inceput sa se revolte pe grupul parintilor ca de ce vor da lucrare la mate si saptamana asta si cea viitoare. Plus lucrare la geografie. Ca, nu-i asa, mediile alea sunt ff importante pentru admiterea la liceu, ei de fapt voiau scoala sa aiba pentru socializare.
  Sa vezi cum o sa bata vantul prin clasa la lucrarile astea, nu mai e scoala importanta zilele alea.
  • +3 (3 voturi)    
   O sa se vada (Marţi, 18 mai 2021, 17:14)

   muvis [utilizator] i-a raspuns lui tirolez

   si cat au copiat in online, cei mici cel mai mult de la parintii lor.
 • 0 (10 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 18 mai 2021, 12:54)

  [anonim]

 • +3 (7 voturi)    
  Multumiri Hotnews (Marţi, 18 mai 2021, 18:41)

  chmm [utilizator]

  Hotnews, multumesc pentru mediatizarea faptului ca nu toti parintii considera ca e safe peste noapte sa trimita copii la o scoala unde sunt 30 de copii in spatiu inchis, netestati, cu parinti care nu au o buna intelegere a pandemiei alaturi de profesori care le recomanda sa dea masca jos. Exista clase unde profesorii sau dirigintii fac presiune pe parintii care doresc sa tina copiii in online pentru a-i forta sa ii duca la scoala. "Haideti nu vedeti ca e singurul, doar n-o sa intram doar pentru el pe camera". Sunt situatii in care se intra online de la scoala in scarba, se ignora copiii din online si nu se aude nimic.
  • -1 (7 voturi)    
   Noaptea minții (Marţi, 18 mai 2021, 21:02)

   MVM [utilizator] i-a raspuns lui chmm

   @chmm, școlile au teste la dispoziție la discreție iar riscurile sanitare sunt în scădere vertiginoasă.
   De ce oare elevii pot sta prin localuri iar oamenii la nunți și botezuri, doar școala face rău?!
   ”profesorii sau diriginții pun presiune”?! Noaptea minții! Școala de acasă nu e școală și distruge viitorul acestor copii. Sunteți părinte? Chiar vă pasă? Jalnica națiune română și jalnicii părinți care nu înțeleg că își nenorocesc copiii, din motiv de comoditate pentru ei.
   • 0 (2 voturi)    
    O casa care inca arde (Marţi, 18 mai 2021, 21:59)

    chmm [utilizator] i-a raspuns lui MVM

    Draga mvm in primul rand imi pare bine sa ne cunoastem si aveti respectul meu, toti fiind frati pe acest Pamant si impartind acelasi aer si aceleasi resurse. Nu facem parte nici din categoria petrecareti la nunti, nici calatori cu low cost cu schimb de 4 avioane in insule exotice si nici din categoria care vor invata vesnic online. Daca nu am fi avut aceasta oportunitate am fi facut tot posibilul sa ne protejam si educam copiii in conditiile date. Invatarea online nu este o cauza a unei probleme ci un efect al unei situatii. Cauza este proasta educatie a multor generatii care nu sunt in stare sa intepreteze niste situatii pandemice si care asteapta mai multi morti ca sa ia in considerare o situatie critica. Cand iti ia foc casa si dormi pe o scandura intr-un sopru, nu noul tau pat este cauza discomfortului tau ci faptul ca ti-a luat foc casa. Cand se stinge focul si refaci casa poti dormi linistit in patul tau comod. E cineva care ar dormi oare intr-un pat ars intr-o casa fara acoperis, care inca fumega? Poate ar mai trebui sa completez ca noi astia mai "speciali" nu suntem chiar intr-o bula intr-o cabana de pe o insula pustie, nu avem o frica postpandemica asa cum s-a mai dat pe la stiri (noi fiind inca in pandemie). Noi stim ca nu va fi un moment X cand numerele ajung la 0 cazuri si in ziua Y e gata pandemia. Nu, acest moment probabil nu va fi. Avem insa intelepciunea sa intepretam datele de la momentul respectiv si sa ne asumam niste riscuri calculate in functie de probabilitatea si impactul lor la momentul respectiv. Si da unii din noi, ne asumam multe riscuri calculate, facem multi km cu masina in trafic, folosim avioane, folosim centrale sau butelii pe gaz, suntem pasionati de parapante, am nascut copii, am trecut cu ei prin momente mai mult sau mai putin usoare, am lansat afaceri sau am construit case. De fapt, la fel ca si dumneavoastra suntem oameni normali, toti suntem egali, cu nimic mai fraieri, cu nimic mai speciali.
 • 0 (0 voturi)    
  Nu e risc, e imunizare fara vaccin, (Miercuri, 19 mai 2021, 12:57)

  Ciprian1979c [utilizator]

  ceea ce e foarte bine! Doar uitati-va la tari, care acum 2 sapt au iesit din lockdown-uri stricte, gen Grecia..acum 2-3 zile avea 3000 de cazuri zilnice, echivalentul a 6000 pe la noi, deci doar a amanat, sa i-o mai spuneti voi lu' Mutu ca lockdown mai rezolva ceva in plina pandemie (poate la inceputuri)! La noi, incet, incet, s-a facut imunizare de masa (asta e abureala cu vaccinul - nu zic ca e rau sa fie lumea vaccinata - eu am facut covid si m-am si vaccinat, dar sunt prea putini vaccinati sa avem caderea asta de cazuri), suntem printre putinele tari din Europa care nu am mai avut lockdown total de un an! Lockdown merita doar daca ai capacitate mare de vaccinare si populatie dispusa sa o faca, daca nu, e egal cu 0, e doar amanare!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by