De miercuri, toți elevii din București și din alte localități unde rata de infectare a acăzut sub 1 la mie vor putea merge fizic la școală. Pot cere să facă în continuare ore online copiii care au contraindicații medicale pentru prezență fizică, au "vulnerabilități" și prezintă certificat medical. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, spune că teama excesivă de boală din partea părintelui sau a copilului poate fi trecută în categoria "vulnerabilități”, astfel că acei copii pot rămâne în continuare acasă, să învețe online, iar școala este obligată să îi asigure accesul la educație.

Scoala onlineFoto: Profimedia Images / Annette Riedl / AFP

Luni seară a fost publicat în Monitorul Oficial ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătăţii prin care se stabilește că scenariul conform cărora funcționează școlile se poate actualiza și de pe o zi pe alta, atunci când rata de infectare dintr-o localitate scade sub pragul de 1 la mie, ceea ce înseamnă că toți elevii, indiferent de clasă, merg la școală în format fizic. Decizia urmează să fie luată marți de către Comitetul pentru Situații de Urgență București.

Astfel, începând de miercuri, toți elevii din București, inclusiv cei care până acum au făcut școala online, adică clasele V-XI (cu excepția clasei a VIII-a, care deja face cursuri față în față și clasele a XII-a și a XIII-a), vor putea reveni fizic la școală.

  • "Noi am creat cadrul legal pentru ca acest Comitet pentru Situații de Urgență al Municipiului București și alte comitete județene să poată să decidă adaptat la realități, am dat libertate. Dacă aș fi în acest Comitet, m-aș uita la rata de infectare de mâine, dacă se păstrează trendul descendent, dacă este sub 0,94”, a declarat la Digi24 ministrul Sorin Cîmpeanu.

Pot face în continuare ore online:

  • Elevii care au contraindicații medicale pentru prezență fizică, au vulnerabilități și prezintă certificat medical. Este vorba despre preșcolarii/elevii diagnosticați cu boli respiratorii cronice severe, boli cardiovasculare, obezitate severă, diabet zaharat tip I, boli inflamatorii, boli imune/autoimune, boli rare, boli ereditare de metabolism, dizabilități, tratament imunosupresiv sau alte afecțiuni cronice. Cu avizul și recomandările specifice ale medicului curant și cu acordul scris al părinților, pot fi scutiți de prezența fizică în școală.
  • Preșcolarii/elevii care locuiesc împreună cu o persoană care face parte dintr-o grupă de risc, după o evaluare medicală a persoanei respective, pot să nu se prezinte fizic la școală, la recomandarea medicului curant și cu acordul părinților/reprezentantului legal. Pentru preșcolarii/elevii menționați, conducerile unităților de învățământ vor asigura desfășurarea procesului educațional în sistem online.

"Teama excesivă de boală este o vulnerabilitate, elevul poate rămâne să învețe online"

  • "Dacă ai simptome specifice, nu trebuie să aștepți confirmarea medicală. Anunți școala că propriul copil are simptome specifice, motiv pentru care nu va fi prezent la școală și vrea să aibă asigurat în sistem online procesul de învățare”, a arătat Sorin Cîmpeanu.

El a spus că sunt puține clasele unde să nu existe cel puțin un elev în acestă situație, astfel că recomandarea este să fie pregătite camerele video.

Întrebat ce se întâmplă în cazul părinților care se tem să-și trimită copiii la școală, deși copilul este bine și nu are simptome, ministrul a răspuns: "Nu știu, eu aș încadra asta la vulnerabilități. Teama exagerată este o vulnerabilitate. Cadrul legal acesta este: simptome specifice de orice fel sau vulnerabilități sau motive întemeiate. Sunt convins că în școli va exista înțelegere”.

El a mai precizat că sunt în jur de 100 de clase cu activitatea suspendată în întreaga ţară, din cauza faptului că sunt cazuri confirmate în acele clase. Situația afectează în jur de 3.000 de copii.

În București, aproape 7.800 de elevi din București au cerut, din motive medicale, să facă în continuare cursuri online și după redeschiderea totală a școlilor.