Mircea Miclea, despre alocarea a 2,5% din PIB educației: „O sabotare a economiei naționale din viitor. Vrem o economie bazată pe cules de sparanghel sau pe tehnologie de vârf?”
„Am o părere foarte proastă (despre alocare a 2,5% din PIB educației în 2021 - n.r.). Indiferent de ce criză traversăm, prioritatile se văd exact în criză, atunci înseamnă că educația este prioritate când tu în criză aloci educației ce trebuie. Eu cred că cei care alocă un buget atât de redus pentru educație sabotează principala resursă națională. Pentru că în viitor principala resursă a acestei țări nu vor fi nici resursele naționale, nici capitalul. Vor fi competențele din mintea oamenilor”, a declarat Miclea în cadrul unei dezbateri organizate de Cursdeguvernare.ro.
„Noi trebuie să ne gândim - ce vrem? Vrem o economie bazată pe cules de sparanghel? Atunci vom face competențele aferente. Sau vrem o economie bazată pe tehnologie de varf și să însemnăm ceva în istorie? Atunci trebuie să alocăm bani pentru educație. O sabotare a economiei naționale din viitor este ceea ce se întâmplă în prezent”, a continuat acesta.
Mircea Miclea a demisionat din funcția de ministru al Educației în 2005, ca urmare a faptului că educația nu a primit buget de 6% din PIB. Legea educației prevede alocarea anuală a 6% din PIB educației, însă această prevedere, suspendată în mai multe rânduri, nu a fost niciodată aplicată.
Pentru educație, în 2021 este prevăzută suma de 28,507 miliarde lei, adică 2,55% din PIB. Anul trecut a fost prevăzut 2,7% din PIB.

Moștenirea Gabrielei Firea pentru Nicușor Dan: Primăria Capitalei mai are de plătit circa 165 de milioane de lei pentru autobuzele Otokar cumpărate în 2018
Câți români și-au suspendat ratele și ce soluții s-au găsit pentru cei care gâfâiau la plata ratelor înainte de pandemie Vezi ce spun reprezentanții principalelor bănci
Evaluare Națională 2021. Ce s-a eliminat din materia de examen la limba română și care sunt provocările primului examen fără celebrele „comentarii literare”
FOTOGALERIE O frumoasă casă de lângă biserica Sfântul Iosif din București a fost pusă la pământ / Autorizația a fost dată în 2019 de Primăria Capitalei
Mai important momentan este ce face ministrul Ciprian Teleman pentru digitalizarea Romaniei.
Singura solutie pentru sistemul de educatie romanesc este ca tehnologia moderna sa mute educatia in mediul on-line. Tot o sa platim o gramada de nulitati la catedre, dar macar sa aiba acces copiii la niste lectii on-line predate de profesori adevarati. Restul depinde de parinti. Poate, in viitor, si de ministerul culturii...
Un mic exemplu este chiar faptul ca au fost introduse camere de supraveghere la examene pentru a preveni examenele laute pe spaga. Ce a facut PSD? A scos audio-ul si au zis ca e suficient sa fie video. Deci daca dicta cineva, nu ai fi auzit. Iar acum, avem noroc daca gasim pe undeva server care are sesiunile de examene stocate ca sa le investighezi.
Mataluta din ce lume esti?
Sa ajungi la putere sa te lupti o data sa ajungi acolo,cheltuind si bani si nervi, sa vii la putere ca incompetent in locul altor incompetenti inseamna ca nu te judeca nimeni ca nu ai incurajat educatia si ai sabotat romania peste 20 ani in viitor pentru ca intre timp nu o sa mai fii tu la putere ci alti incompetenti si nu iti mai pasa.
Nimeni nu te va trage la putere!
Educatia a inceput sa fie stricata dupa revolutie din 94 conducere noastra a distrus sistematic sistemul educational. Ii acuza acum cineva?
Stim care au fost liderii de atunci!
Pasesc ceva acum acei lideri ?
NU nu patesc nimic!
La noi sa fii lider la stat inseamna numai beneficii fara responsabilitate! Daca ceva merge deosebit de prost ori trebuie sa iti dai demisia ori pica guvernul ! Dar nu conteaza ca ai ruinat eduatia !
Pentru ca nimeni nu te trage la raspundere !
In afara de asta, domnul Miclea chiar nu are dreptul sa comenteze in legatura cu asta,avand in vedere cat de 'bun' a fost ca ministru.
dar tot ultimii din UE eram si inainte ... asa ca idee...
si mai mult, lasand banii la o parte, nu doar banii sunt problema. putem aloca si 10% din PIB la educatie. Cu programa si profesorii de acum tot 0 barat suntem!
Da educatia trebuie sa primeasca mai multi bani, dar inainte de toate educatia trebuie reformata!
Toata lumea, chiar si profesorii, acuza programa fara sa inteleaga un lucru simplu: programa este numai un cadru in care poti face ce vrei si cum vrei, atata timp cat stii si vrei sa faci ceva!
Problema majora este lipsa de interes, de ce sa faci tot ce poti in clasa cand poti sa chemi elevii a meditatie, after-school sau orice altceva din care sa scoti bani de care nu te cauta nimeni?!
Multi, daca nu majoritatea elevilor dintr-o scoala privata iau rezultate foarte bune la examene fara meditatii suplimentare. Deci se poate!
Nu poti sa cheltuiesti 41% din PIB pe diverse domenii (cum este educatia) daca ai colectat doar 27%. Ai fix un deficit de 14% care e nefinantabil. Si s-a inchis povestea.
Cat despre firmele romanesti poate doar lacatele de pe usa sa le iei sau sa-i mai tragi o amenda babutei care vinde prazul pe ziar in piata.
Daca trebuia sa fim membru Schengen pentru ca lucratorii romani sa poata merge la cules de sparanghel, eram de mult si in Schengen.
Pentru ca da, pregatim capsunari si culegatori de sparanghel. Si, desigur, anual, mii si mii de absolventi de Managenent si alte asemenea.
Absolventi care ar trebui sa ceara daune statului pentru ca a permis sa le fie irosita tineretea (si banii) pentru o diploma a carei valoare este mai mica decit a hirtiei pe care a fost tiparita.
Poti sa faci bugetul si 100% din PIB daca banii nu sunt directionati si folositi unde trebuie si pentru cine trebuie este egal cu zero.
msi bine parasiti tara, ca si multi alti "priceputi"; asa inteleg sa faca ceva pentru Romania, ca atat " tin la ea",
doamne, doamne!
Oricum, trebuie sa intelegem ca tipul de economie este produs de investitori; pregatirea lor si capitalul lor conteaza; forta de munca poate fi si importata..........
Poate ca ar trebui sa abandonam viziunile astea stingiste despre invatamintul public.
Aruncarea cu bani intr-un domeniu nereformat este pur si simplu pierdere neta. S-a vazut in sanatate care a beneficiat de bugete marisoare, investitii in aparatura care sta in magazii, zero spitale noi, renovarea celor vechi facuta pe genunchi, furt pe toata linia.
Jumatate din problemele invatamantului pot fi rezolvate fara nici-un ban in plus.
Cu tot respectul pentru domnul profesor Miclea, de acolo trebuie pornit.