Școlile din București vor fi redeschise luni după "scenariul galben", adică vor merge fizic la școală doar copiii de grădiniță, cei din ciclul primar și cei din clasele terminale. Vor fi însă cinci unități de învățământ care vor continua cursurile online, a anunțat prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu.

HotNews.roFoto: Hotnews

Vineri, în Capitală rata de infectare era de 1,9, ceea ce înseamnă scenariul galben, adică vor merge fizic la cursuri copiii de grădiniță, cei din clasele 0-IV și elevii claselor a VIII-a, a XII-a și a XIII-a.

În acest scenariu se vor redeschide luni 655 din cele 660 de unități de învățământ din București. Celelalte 5 vor continua cursurile exclusiv online, din cauza unor "situații generate de infrastructură sau lipsa apei curente sau altor servicii curente de care au nevoie pentru a asigura siguranța elevilor, a anunțat prefectul Capitalei, Traian Berbeceanu, după şedinţa Comitetului Municipiului Bucureşti pentru Situaţii de Urgenţă pe tema redeschiderii unităţilor de învăţământ.

Inspectorul școlar general al municipiului București, Ionel Pușcaș, a precizat că este vorba despre două licee - Liceul de Arte Plastice "Nicolae Tonitza" și Liceul Tehnologic "Traian Vuia" -, Școala gimnazială 124 și grădinițele 35 și 185.

Prefectul a susținut că în toate celelalte școli care se vor redeschide de luni, odată cu începerea semestrului al doilea, sunt asigurate toate materialele de protecție necesare - și măști, și dezinfectanți. Inspectorul școlar general a spus și el că școlile "vor face toate eforturile prin reamenajarea spațiilor să se asigure distanțarea necesară astfel încât elevii să aibă spațiu corespunzător între ei”.

Ordinul comun al Ministerului Educației și Ministerului Sănătății privind regulile pentru începerea școlilor în format fizic a fost publicat vineri în Monitorul Oficial.

Ghidul păstrează rata de infectare de 1 la mie ca limită maximă pentru scenariul verde - cea în care elevii de la toate clasele participă fizic la ore. Varianta finală face referire și la elevii care vor putea sta în continuare acasă și învăța online.

  • Se recomandă distanțare de 1 metru între elevi, care vor purta masca în permanență. Preșcolarii nu sunt obligați să poarte mască.
  • Orele de curs în format fizic într-o clasă se suspendă la apariția unui caz de infectare cu SARS-COV2, în cazul grădinițelor și claselor primare, și a două cazuri pentru gimnaziu și liceu.
  • Închiderea întregii școli se decide punctual de către DSP împreuna cu conducerea școlii, dacă apar cazuri în rândul profesorilor.
  • Se pot face teste la cabinete școlare, dacă există acordul scris al părinților.

Citește aici documentul în întregime

CITEȘTE ȘI:Sorin Cîmpeanu și Vlad Voiculescu, despre redeschiderea școlilor: 149 de localități în scenariul roșu, 903 în scenariul galben / Va fi modificată programa pentru Evaluare Națională și Bacalaureat/ Părinții trebuie să își dea acordul pentru testarea copiilor cu simptome