Ministerul Educației le recomandă cetățenilor britanici din România să intre în procedura de recunoaștere a studiilor, în condițiile în care de la 1 ianuarie 2021 recunoașterea academică și profesională nu va mai funcționa ca în cazul statelor membre UE, după ieșirea Marii Britanii din blocul comunitar.

HotNews.roFoto: Hotnews

Pe durata perioadei de tranziție, până la 31 decembrie 2020, recunoașterea diplomelor și a calificărilor profesionale obținute de cetățenii britanici și de membrii acestora de familie se realizează în aceleași condiții aplicabile cetățenilor UE, conform reglementărilor europene și naționale în materie, a transmis miercuri Ministerul Educației, într-un comunicat de presă.

Cetățenii britanici și membrii lor de familie continuă să beneficieze de același tratament aplicabil cetățenilor unui stat membru UE și membrilor acestora de familie pentru a putea studia sau lucra în România, drepturi care decurg din legislația UE privind libera circulație a persoanelor. După încheierea perioadei de tranziție, recunoașterea academică și profesională se va realiza în conformitate cu procedurile stabilite pentru cetățenii terți, cu respectarea prevederilor Convenției de la Lisabona și a celorlalte reglementări în materie. Pentru a beneficia de avantajele perioadei de tranziție, Ministerul Educației le recomandă cetățenilor britanici și membrilor acestora de familie să aplice pentru recunoașterea studiilor.

Procesul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană (Brexit) a fost finalizat la 31 ianuarie 2020, iar Acordul de retragere a intrat în vigoare la 1 februarie 2020. Acordul de retragere prevede o perioadă de tranziție până la 31 decembrie 2020.