Tudorel Toader vrea să candideze pentru un nou mandat de rector al Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, vorbind despre reușitele sale în această calitate. El le transmite contestatarilor săi din universitate să nu confunde perioada în care a fost ministru al Justiției, fiind suspendat de la șefia Universității ieșene, cu funcția de rector. "Sunt demnități diferite, competențe diferite, perioade de exercitare diferite", a declarat fostul ministru al Justiției la postul ieșean Radio HIT.

Tudorel ToaderFoto: Captura Digi 24

Tudorel Toadar a spus că în ședința Consiliului de Administrație al Universității Alexandru Ioan Cuza a anunțat că își va depune candidatura pentru un nou mandat de rector, alegerile urmând să aibă loc în luna martie.

"Le-am mai spus că le apreciez activitatea desfășurată, pentru că eu chiar cred că sunt multe reușite la nivelul universității în perioada acestui mandat. Iar acele reușite nu mi le asum eu, că le-am făcut eu, ci echipa. Echipa care înseamnă rector, prorectori, decani. În contextul ăsta am anunțat două lucruri: îmi depun candidatura și dacă voi fi ales intenționez să continui activitatea executivă, în principal cu actuala structură de conducere", a declarat Toader.

La intervenția moderatoarei, care i-a spus că mandatul său de rector este contestat, Tudorel Toadar a susținut că "în interiorul oricărei colectivități pot fi abordări și opțiuni diferite" și a insistat ca activitatea sa de la minister să nu fie amestecată cu cea de la universitate.

"Să nu confundăm perioada cât am fost suspendat din funcția de rector și mă aflam ca ministru al Justiției, cu funcția de rector. Sunt demnități diferite, competențe diferite, perioade de exercitare diferite. Prin urmare, eu vorbesc despre modul în care am exercitat și exercit prerogativele de rector, vorbesc despre modul în care mi-am îndeplinit obiectivele din programul managerial. N-aducem aici ministerul, cum n-am dus la minister rectoratul", a mai susținut Tudorel Toader.

Întrebat cum le-ar răspunde celor care consideră că activitatea sa ca ministru a afectat imaginea universității, Toader a spus: "Nu a avut nicio legătură. Dovadă stau realizările pe care noi le-am făcut, atins, în exercițiul acestei funcții și, subliniez, eu împreună cu prorectorii, decanii".

Tudorel Toader a revenit în funcția de rector al Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași, după ce a fost forțat să demisioneze din funcția de ministru al Justiției.

Săptămâna trecută, la Iași au apărut mesaje prin care se cere demisia lui Tudorel Toader. Mesajele "Demisia"și "#Demisia, Tudorel", cu fotografia fostului ministru al Justiției, au apărut joi în zona Copou din Iași, unde se află Universitatea "Alexandru Ioan Cuza” și unde locuiește Tudorel Toader. "Demisie" a fost scris cu spray alb și pe poarta locuinței lui Tudorel Toader, iar pe gardul casei au fost făcute și trei graffiti-uri, cu portretul acestuia. Tudorel Toader a depus plângere penală la Poliție.

Proteste ale studenților și ale unor profesori au avut loc în primăvara și vara acestui an, fiind demarată și o petiție pentru demiterea lui Tudorel Toader din funcția de rector, petiție ce a strâns zeci de mii de semnături.