Propus interimar la Educație, Nicolae Hurduc de la Cercetare a stârnit o serie de controverse prin declarațiile sale referitoare la existența lumilor și la faptul că nu crede că omul se trage din maimuță. ​

Nicolae Hurduc, ministrul CercetariiFoto: Hotnews

Mie îmi este foarte greu să cred că omul, un mecanism, o maşinărie atât de complexă, se trage din maimuţă. Eu nu accept aşa o idee oricât de logică pe undeva ar părea această teorie evoluţionistă. Este o teorie a lumilor paralele, care spune că noi am veni din viitor. Mie îmi sună mai interesant această idee, că noi venim dintr-o lume paralelă din viitor”, declara Hurduc într-un interviu, în 2018.

Ulterior el a explicat într-un interviu pentru HotNews.ro de ce nu crede în teoria evoluționismului. „Mulţi oameni care îşi dau cu părerea despre o teorie sau alta nu au aceste cunoştinţe. De aceea m-au surprins reacţiile legate de afirmaţiile pe care le-am făcut, care aveau în spate o experienţă ştiinţifică din partea mea. Deci nu am făcut nişte afirmaţii total descoperite. Faptul că ADN-ul nostru este apropiat de ADN-ul altor supravieţuitoare de pe pământ nu înseamnă că avem o origine comună neapărat. Ci că el asigură funcţionarea la nivel celular. Deci noi avem la nivel celular nevoie de anumite proteine, respirăm aer, avem nevoie de transport de oxigen, de furnizare de energie, deci astea sunt principii comune de funcţionare a unei celule. Dacă am fi trăit într-un mediu cu bioxid de carbon sau bioxid de sulf în loc de oxigen funcţionam în cu totul alt fel. ADN-ul era altul. Deci faptul că ADN-ul este comun nu înseamnă neapărat că avem un strămoş comun, ci înseamnă că ADN-ul asigură funcţionarea la nivel celular într-un anumit mediu. Asta e ideea”, a spus el.

Nicolae Hurduc (63 de ani) este inginer chimist și a absolvit în 1980 Institutul Politehnic din Iași - profil Tehnologia Compușilor Macromoleculari. În 1993 a devenit doctor inginer în chimie. Între 1980 și 1984 a lucrat ca inginer la Combinatul de Fibre Sintetice Iași, în 1984-1986 a fost cercetător la Institutul de Chimie Macromoleculara «Petru Poni» Iași.

Din 1986 până în 2001 lucrează la Universitatea Tehnică «Gheorghe Asachi» Iași pe posturile de asistent universitar, șef lucrări și conferențiar universitar. În 2001, devine profesor universitar la Universitatea Tehnica «Gheorghe Asachi» Iași.

Din 2016, Hurduc a ocupat funcția de Decan al Facultății de Inginerie Chimică și Protecția Mediului din cadrul Universității Tehnice «Gheorghe Asachi» Iași. A publicat 165 de articole, dintre care 135 în reviste cotate ISI, precum și 7 cărți/capitole de carte.

Din 2015 este membru al „Royal Society of Chemistry”, în 2009 fiind membru fondator al Societății Române de Reologie. A fost membru în comisii internaționale de evaluare/susținere a tezelor doctorat la Universitatea Paris 13 (Franța), Tezpur University (India), Royal Melbourne Institute of Technology (Australia).

Între 2012 și 2016 a fost membru în Consiliul General CNATDCU, Președintele Comisiei de Chimie. De asemenea, a fost director în cadrul a 25 de granturi si proiecte de cercetare câștigate prin competiție națională.