Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, miercuri, decretul privind desemnarea vicepremierului Viorel Ştefan în funcţia de ministru interimar al Cercetării şi Inovării, relatează Agerpres. Administrația Prezidențială precizează că Iohannis a semnat și decretul pentru constatarea vacantării funcţiei de membru al Guvernului prin demisia lui Nicolae Burnete de la Ministerul Cercetării şi Inovării.

Viorel Stefan si Klaus IohannisFoto: Agerpres

Amintim că Nicolae Burnete a demisionat pe 31 august 2018 din funcția de ministru al Cercetării. Burnete nu a explicat care sunt cauzele acestei demisii, pe care a anunțat-o printr-un comunicat de presă. "Ministrul Cercetării și Inovării, prof.dr. Nicolae Burnete, prin prezentul comunicat, aduc la cunoștința opiniei publice faptul că în această dimineață mi-am depus demisia la Cabinetul premierului. Demisia mea este irevocabilă și cel puțin la acest moment, nu va face subiectul unei conferințe de presă”, arată un comunicat de presă al Ministerului.

Nicolae Burnete

Nicolae Burnete

Foto: Facebook

Burnete este primul ministru din cabinetul Dăncilă care a demisionat până acum.Prima reacție a venit de la președintele Consiliului Național al Rectorilor, Sorin Cîmpeanu. "Apreciez gestul Profesorului Nicolae Burnete ca fiind un act de demnitate în condițiile subfinanțării si dezinteresului față de cercetarea științifică din România. Subfinanțarea s-a acutizat recent, prin proiectul unei rectificări bugetare negative în domeniul cercetării. Guvernul a alocat cercetării 0,17% din PIB în anul 2018, iar proiectul de rectificare ne duce la 0,15% din PIB, în condițiile în care ținta oficial asumată de România pentru anul 2020 este de 1% din PIB - finanțare publică a cercetării", a susținut Cîmpeanu, care este și lider al PRO România, partidul lui Victor Ponta. Nicolae Burnete a fost membru al Consiliului Național de Etică, atunci când instituția din subordinea Ministerului Educației a decis că Ponta nu a plagiat.

Mandatul lui Burnete a fost marcat de două evenimente. Cel mai important a fost proiectul de ordonanță prin care a încercat să modifice din temelii legea cercetării; proiectul promovat de Burnete ar fi răsturnat filosofia cercetării, acordând un loc important institutelor din zona industrială (cele mai neperformante în prezent) fără însă a asigura o reformare a acestora pe baze de performanță, în detrimentul institutelor de cercetare fundamentală de la Măgurele - cu rezultate care le-au făcut să conducă proiectul uriaș de cercetare ELI-NP. În plus, proiectul ar fi însemnat centralizarea politică a banilor din cercetare.

Ordonanța PSD-ALDE pe cercetare a fost criticată de Sorin Cîmpeanu, precum și de rectorul SNSPA, Remus Pricopie, care a avertizat că ordonanța nu poartă interesele cercetării românești.

Reacția cea mai dură a venit, însă, de la președintele Klaus Iohannis. Într-un comunicat de presă, liderul de la Cotroceni a criticat pe larg proiectul de ordonanță pe cercetare. "Cercetarea din România riscă să regreseze la nivelul anilor ’90", cu propunerile PSD pe cercetare, "care pun în pericol calitatea și independența cercetării din România și riscă să blocheze procesele de europenizare și internaționalizare ale acesteia", a avertizat pe 6 august 2018 președintele (Sursa și comunicatul integral).

Ministerul condus de Nicolae Burnete a ales să răspundă ironic și l-a acuzat pe Iohannis de gravă dezinformare. Într-un comunicat intitulat “Defence line atac MCI de la Președintie”, Ministerul Cercetării a scris următoarele: Să încercăm să facem lumină în instituția prezidențială, sau cum ar spune latinul ”Fiat lux!”. (Sursa și detalii aici)

Al doilea moment care a marcat mandatul lui Burnete a fost o gafă impardonabilă pentru instituție: Ministerul Cercetării a lăudat invenția românească perpetuum mobile.

Citește și: