Ministerul Cercetării a retras de pe site un comunicat în care vorbea oficial despre existența unui perpetuum mobile “care generează energie la nesfârșit fără a primi vreo intervenție din exterior”. Informația s-a viralizat rapid în rândul comunității științifice. “Se știe că nu există niciun fel de perpetuum mobile. Legile termodinamicii spun clar că nu poți produce energie din nimic”, a declarat pentru HotNews.ro Octavian Micu, cercetător la Institutul de Știinte Spațiale. “Cred că suntem și singura țară care se laudă cu premiile de la Geneva”, care în lumea cercetătorilor nu este văzută ca o competiție științifică“, a precizat acesta.

Ministerul Cercetarii, despre perpetuum mobileFoto: research.gov.ro

Ministerul Cercetării și Inovării a publicat pe site-ul oficial un comunicat de presă despre Salonul Internațional de Invenții de la Geneva, urându-le “succes participanților” la competiție.

Într-o trecere în revistă contribuțiilor “extraordinare” ale românilor “în ceea ce privește invențiile care au schimbat lumea”, Ministerul a scris următoarele:

  • De la avionul cu reacție inventat de Henri Coandă in 1910, prezentat în același an la Expoziția Internațională de Aeronautică de la Paris, la dioramele create de Grigore Antipa, care reconstituie tridimensional mediul natural și modul de viață al animalelor, la pila Karpen inventată în 1950 de Nicolae Vasilescu Karpen, un perpetuum mobile care generează energie la nesfârșit fără a primi vreo intervenție din exterior, la părintele ciberneticii românești, Ștefan Odobleja, creatorul psihociberneticii cu aplicare în toate ramurile științei, cercetătorii români au ocupat locuri fruntașe de-a lungul vremurilor și a istoriei”.

Perpetuum mobile - acestea sunt imposibilități fizice”, au declarat numeroși cercetători.

Octavian Micu, cercetător la Institutul de Știinte Spațiale, a declarat pentru HotNews.ro că “se știe că nu există niciun fel de perpetuum mobile. Legile termodinamicii spun clar că nu poți produce energie din nimic. Asta ar fi cerința pentru un perpetuum mobile: o chestie care să funcționeze la nesfârșit, fără să îi dai energie. Nu se poate face așa ceva”.

Nici în glumă nu este permisă o astfel de exprimare. Mi se pare aberant că la Ministerul Cercetării din România există oameni care pot să posteze așa ceva, să își dea acordul cu astfel de informații false care să fie publicate”, a explicat cercetătorul.

Tot comunicatul ăsta mi se pare o exagerare. Caută o laudă naționalistă acolo unde nu se găsește. Cred că suntem și sigura țară care se laudă cu premiile de la Geneva. În lumea cercetătorilor, aceasta nu este văzută ca o competiție științifică, ca una de cercetare, ci mai mult ca una de PR”, a declarat Octavian Micu.

După ce comunicatul a fost preluat de numeroși cercetători, care și-au exprimat pe paginile lor de Facebook uimirea cu privire la publicarea oficială a astfel de informații, Ministerul Cercetării l-a șters de pe site.

Amintim că ministrul Cercetării este Nicolae Burnete, profesor la Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, fost membru în Consiliul de Etică din subordinea Ministerului Educației care în 2012 l-a albit pe Victor Ponta de plagiat.