Sorin Cîmpeanu, președintele Consiliului Rectorilor: Nu sunt de acord cu proiectul ordonanței pe cercetare

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Vineri, 10 august 2018, 11:35 Actualitate | Educatie


Sorin Cimpeanu
Foto: Agerpres
​​Ordonanța privind cercetarea deconectează România de la mediul internațional al cercetării, a declarat pentru HotNews.ro președintele Consiliului Rectorilor, Sorin Cîmpeanu. Acesta a precizat că forul rectorilor nu a fost consultat de Ministerul Cercetării, înainte ca proiectul să fie lansat în dezbatere, și "categoric, așa cum este proiectul, în faza aceasta, eu nu sunt de acord cu el". “O modificare trebuie să existe, dar cred ca ea poate fi realizată la începutul toamnei”, a adăugat Cîmpeanu.

Amintim că Ministerul Cercetării a pus în dezbatere un proiect de Ordonanță de Guvern care modifică fundamental organizarea cercetării în România. O reacție puternică de contestare a proiectului a venit de la președintele Klaus Iohannis, care într-un comunicat de presă a avertizat că „principalele efecte directe ale propunerii de ordonanță sunt: deprofesionalizarea managementului în cercetare, reducerea transparenței sau chiar dispariția alocării fondurilor pe baze competitive, așa cum o cere buna practică europeană și internațională, și creșterea riscului de politizare a finanțării cercetării în general, anulând practic un întreg proces de aliniere la buna practică internațională început în anii ’90”.

Contactat de HotNews.ro, Sorin Cîmpeanu a declarat: “Categoric, așa cum este proiectul, în faza aceasta, eu nu sunt de acord cu el”. Cele mai mari probleme pe care le ridică actul normativ sunt legate de conectarea la cercetarea internațională și de modul în care ar urma să fie finanțate universitățile și institutele de cercetare, ca urmare a acestui proiect, susține oficialul.

Cîmpeanu a criticat și rectificarea bugetară, prin care Guvernul Dăncilă a tăiat 122 milioane lei de la Cercetare. “Subfinanțarea cercetarii e cel mai mare pericol și cel mai mare rău”, a declarat președintele Consiliului Național al Rectorilor (CNR). Acesta a avertizat că finanțarea publică a cercetării este, după rectificare, cu până la 7 ori mai mică decât ținta asumată european pentru 2020, de 1% din PIB.

Guvernul Dăncilă a alocat 0,17% din PIB cercetării, iar rectificarea ne duce la 0,15%, spune oficialul. Media europeană este de peste 2%, țări precum Israel, Japonia, Coreea de Sud au bugete de peste 4% din PIB, Suedia, Finlanda, Austria depășesc 3% din PIB, iar Franța și Germania sunt peste 2%, a adăugat Cîmpeanu.

În ceea ce privește proiectul de Ordonanță de Guvern prin care Guvernul PSD vrea să reorganizeze tot sistemul cercetării, Cîmpeanu susține că “o inițiativă legislativă esențială pentru definirea cadrului cercetării e, pe de o parte, necesară, dar trebuie să fie bine gândită. O consultare reală în cursul lunii august e foarte greu de realizat, dacă nu imposibil”.

Din păcate, nu ne-a consultat înainte de lansarea în dezbatere a proiectului. Am primit o adresă din partea Ministerului Cercetării în cursul zilei de ieri, 9 august, iar pe 8 august am primit de la Consiliul Economic și Social” o solicitare de opinie, a declarat Cîmpeanu. Acesta a precizat că “este oarecum dificil de realizat aceasta consultare, în cursul lunii august”.

Cîmpeanu a precizat că prima problemă a proiectului este în raport cu “conectarea la mediul internațional al cercetării: e imposibil de dezvoltat acest sector foarte important, într-o manieră izolată, ca de altfel lucru valabil și în cazul învățământului superior românesc.”

Dincolo de nivelul finanțării, mai e vorba de modul de abordare a finanțării, precum și de eligibilitatea instituțiilor cu atribuții în cercetarea științifică. Mă refer aici la rolul universităților românești în acest sector, alături de importanța cercetării din institutele naționale de cercetare și cred că este inoportună promovarea unei astfel de inițiative, fără o consultare amplă și o analiză foarte atentă”, a declarat președintele CNR.

Acesta a precizat că “o modificare trebuie să existe, dar cred că ea poate fi realizată la începutul toamnei, în septembrie-octombrie, în așa fel încât până la finele lui 2018 să se poată elabora și legislația subsecventă, care trebuie să fie armonizată cu legislația primară”.

Finanțarea institutelor naționale de cercetare, Programul Nucleu sunt elemente extrem de importante, care trebuie așezate pe baze sustenabile și clare, până la finele anului”, a adăugat Cîmpeanu.

Citește și:
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1514 vizualizari

 • -2 (4 voturi)    
  Cercetarea românească (Vineri, 10 august 2018, 12:11)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Adevărata cercetare românească se face in străinătate, nu în Fabricile de Diplome Universitare patronate de această făcătură de carierist, sau in institutele academice patronte de fostii turnatori si securisti. Cercetatorii valorosi au plecat imediat ce au inteles ca Androneaska si slugile ei (Câmpeanu et &) au ingropat invatamantul românesc. Amin!
 • +2 (2 voturi)    
  Rect(or)ii nu mai trimit ode (Vineri, 10 august 2018, 12:26)

  ruskimushki [utilizator]

  ministrului ?
  Urmeaza taieri.
 • +4 (6 voturi)    
  stai putin (Vineri, 10 august 2018, 12:34)

  Lucian* [utilizator]

  deci s-a taiat exact suma care s-a dat la catedrala discordiei neamului?

  Pai este de inteles.
  Cati cercetatori votanti PSD avem si cati dreptcredinciosi votanti avem?

  Cred ca o solutie ar fi subordonarea Ministerului Cercetarii direct la Patriarhie.
  Si asa BOR este cel mai mare patron din Romania si nu plateste impozite si are si practici de trust neacceptate niciunde in SUA sau UE!

  Ar functiona?
 • +2 (2 voturi)    
  Păcat.. (Vineri, 10 august 2018, 13:09)

  Appollodor [utilizator]

  Există și în universitățile românești profesori autentici, oameni de valoare, care din varii motive, și nu sunt nici puține nici de luat în râs, au ales să rămână aici, deși se confruntă zilnic cu mizeria sistemului în care activează.

  Desigur, multe universități gem de felurite categorii profesorale ridicole, de pildă stereotipicul profesor comunist, ce își arogă poziția de oracol, stăpân deplin al materiei sale, pe care o predă într-o scârbă totală față de student. Avem și profesorul mai tânăr, care a rămas în universitate pentru în altă parte nu-l angaja nimeni și desigur, să nu uităm de profesorul șmecheraș, care vine la curs, spune o glumă și... cam la atât se rezumă activitatea sa intelectuală. Pentru ei nu-mi pare rău.

  Îmi pare rău totuși pentru cei care chiar muncesc, și pun suflet în activitatea lor de predare și cercetare, care au ajuns însă un fel de batjocură a societății, obligați să umble îmbrăcați peticit..

  Sunt necesari cam 10 ani de muncă serioasă pentru a ajunge asistent universitar(doctor), remunerat cu 2200 lei net.. de ce sa nu lucrezi la consiliul judetean pe o suma mult mai mare si niciun an serios de pregatire?


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by