Fostul ministru al Educației Remus Pricopie anunță că proiectul de ordonanță de guvern pe cercetare, prin care guvernul Dăncilă vrea să centralizeze politic finanțarea domeniului, a existat și în mandatul său. “Nu am susținut-o deoarece este greșită pe fond, ca principiu de gândire a unui sistem național de cercetare, în opoziție cu ceea ce se întâmplă azi în Europa și în lume”, spune rectorul SNSPA.

Remus PricopieFoto: Agerpres

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Pricopie adaugă: “nu cred că în luna august este bine să schimbi legea fundamentală a cercetării din România, prin ordonanță, fără o consultare serioasă”.

Îi sugerez domnului Nicolae Burnete, ministrul cercetării, un profesionist al învățământului superior, pe care l-am avut în echipă, în perioada mandatului meu de ministru, să verifice cine a redactat acest proiect de ordonanță. Dacă va investiga acest lucru, cu siguranță „se va face lumină” și va înțelege imediat ale cui interese poartă documentul respectiv. Din păcate, nu pe cele ale cercetării românești”, avertizează rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA).

Remus Pricopie a fost ministru al Educației în Guvernul Ponta, între 2012 și 2014, în tandem cu Mihnea Costoiu, rectorul Universității Politehnica din București, care în aceeași perioadă a fost ministru delegat la Cercetare.

Citește și: