O noua runda de consultari privind reglementarea conflictului transnistrean in format 5+2 (Rusia, Ucraina, OSCE, UE si SUA, plus Moldova si Transnistria) se va desfasura la Viena in intervalul 4-5 aprilie 2011. Potrivit unor surse din interiorul guvernului de la Chisinau, Moldova se pronunta in favoarea reluarii neintarziate a negocierilor oficiale in format 5+2 si spera ca actuala runda de discutii va fi ultima si va stabili data primei intrevederi oficiale.

In acest context, Kommersant aminteste ca la Chisinau si-a incheiat lucrarile forumul international UE-Moldova. Politicieni straini si locali au dezbatut perspectivele integrarii Moldovei, procesul de reglementare a crizei de pe Nistru si locul Chisinaului pe harta geopolitica a lumii. „Trebuie sa deveniti o istorie a succesului. Dar nimeni nu va face acest lucru in locul vostru”, a declarat premierul polonez, Donald Tusk, unul dintre principalii invitati ai forumului.

In opinia presedintelui Institutului american pentru democratii de tranzitie, Bruce Jackson, state precum Moldova si Ucraina pot adera la UE in cadrul urmatoarei etape a procesului de extindere. Expertul german Marcus Mekel a constatat, pe de alta parte, absenta, de la forum, a reprezentantilor din Rusia si Transnistria.

Comentand pentru Kommersant acest aspect, directorul Asociatiei pentru politica externa a Moldovei, Victor Chirila, a declarat ca de invitatiile pentru partea rusa s-a ocupat partea poloneza. In privinta transnistrenilor, s-a decis de comun acord sa nu fie chemati „pentru a nu crea probleme”. Pe acest fundal, nota Kommersant, participantii la forumul de la Chisinau (Moldova, OSCE, UE, Ucraina si Romania) au ajuns rapid la un consens – integritatea teritoriala a Moldovei trebuie pastrata.

Vicepresedintele Senatului roman, Cristian Diaconescu, a estimat, pe acest fundal, ca procesul de reglementare transnistreana nu poate fi indreptat impotriva procesului de integrare euroepeana a Moldovei. Continuand in acelasi spirit, reprezentantul Ucrainei, Igor Harchenko, a afirmat ca, deocamdata, un lucru este cert – necesitatea integrarii Transnistriei in Moldova cu mentinerea integritatii ei teritoriale.