Ambasadorul rus la Chisinau, Valeri Kuzmin, s-a intalnit joi cu liderii Partidului Liberal din Republica Moldova, pentru o serie de discutii. La finalul intalnirii, Kuzmin a declarat pentru Unimedia ca "Rusia are o atitudine plina de respect fata de alegerea pe care au facut-o cetatenii din Republica Moldova". A precizat, insa, ca "e prea devreme sa spunem cine va fi la guvernare si cine va fi in opozitie”.

“Este un moment foarte delicat pentru dezvoltarea Republicii Moldova. Am realizat un ciclu de discutii cu toti liderii partidelor, care au acces in Parlament. Am discutat intr-un mod prietenos despre relatiile noastre. Acum reglementarea transnistreana se afla intr-un moment de pauza si nu e cazul sa speculam acest subiect”, a precizat Kuzmin, la o saptamana de la alegerile parlamentare anticipate din Republica Moldova.

Dorin Chirtoaca, vicepresedinte PL: Liberalii nu sunt impotriva colaborarii cu Rusia

Dupa intalnirea care a durat doua ore, Dorin Chirtoaca, vicepresedinte PL, a declarat pentru Unimedia ca discutiile s-au axat pe subiectul viitoarei coalitie si a relatiilor cu Federatia Rusa. "Ambasadorul si-a exprimat pozitia de a avea relatii prietenesti intre Republica Moldova si Federatia Rusa”, asa ca “am convenit sa avem intalniri constante”, a precizat Chirtoaca.

"I-am relatat despre acele mituri false ale comunistilor precum ca liberalii sunt impotriva relatiilor de colaborare cu Federatia Rusa. E important sa fie relatii economice corecte. (...) Sper sa trecem la o etapa mai progresiva intre relatiile dintre Republica Moldova si Federatia Rusa", a incheiat liderul liberal.

Vladimir Voronin: Partidul Comunistilor trece in opozitie, daca nu reuseste sa formeze o coalitie

Intalnirea dintre cei doi vine la o zi dupa ce presedintele moldovean Vladimir Voronin a vorbit despre posibilitatea ca Partidul Comunistilor sa treaca in opozitie. "In cazul crearii unei coalitii liberale de dreapta cu participarea fortelor radicale extremiste, Partidul Comunistilor va fi impus sa anunte despre trecerea sa in opozitie responsabila", a anuntat miercuri Vladimir Voronin, precizand insa ca astfel "este imposibil sa se opuna rezistenta scenariului de distrugere a economiei, a sferei sociale si a statalitatii Republicii Moldova".

Partidul Comunistilor din Republica Moldova a obtinut la alegerile parlamentare anticipate din 31 iulie 44,69% dintre sufragii, ceea ce inseamna 48 de mandate; un scor insuficient pentru a forma o majoritate in Parlament. De cealalta parte, partidele de opozitie incearca sa se alieze pentru a forma o majoritate in Parlament. Analistii arata, insa, ca nici comunistii si nici opozitia nu au suficiente mandate pentru a desemna un nou presedinte, ceea ce inseamna ca negocierile sunt deschise.