La Paris, pe 8 si 9 mai, se organizeaza prima intalnire intre conducerile celor mai importante ziare si posturi de radio ale diasporei romanesti din tarile Uniunii Europene. Sunt asteptati publicisti din Marea Britanie, Italia, Spania si Ungaria. Intalnirile au loc in cadrul seminarului “Prezenta mediatica romaneasca in tarile Uniunii Europene”, organizat de Ambasada Romaniei in Franta, impreuna cu Asociatia “Agrupacio Romanesa per la Cultura Nou Horizont” din Valencia.

In cadrul acestui seminar vor fi dezbatute teme importante atat pentru numerosii jurnalisti romani care au creat mijloace mass-media in strainatate, cat si pentru largile comunitati romanesti carora li se adreseaza. Printre acestea se afla: conditiile concrete in care pot fi create mijloace media romanesti in tarile europene, legatura acestora cu comunitatile romanesti, problemele reale ale romanilor din zonele acoperite mediatic, rolul publicatiilor in informarea cetatenilor romani, modalitati prin care autoritatile de la Bucuresti pot sprijini, in noi formule, atat integrarea romanilor in tarile in care acestia se afla, cat si mentinerea identitatii lor culturale.

Printre participanti se numara sefi ai ziarelor Diaspora romaneasca (Londra), Gazeta romaneasca (Roma), Adevarul romanesc (Roma), Adevarul (Madrid), Roman in lume (Madrid), Origini romanesti (Madrid), Nou Horizont (Valencia), Noi in Spania (Madrid), Foaia romaneasca (Gyula, Ungaria), postul de radio si revista Pueblo Nuevo (Madrid), gazetari romani aflati in Franta, posturi romanesti de televiziune cu acoperire internationala (TVR International va prezenta un documentar pe aceasta tema).

Intalnirea le va oferi participantilor ocazia de a se cunoaste dar si de a stabili relatii de colaborare pe diverse subiecte, de la schimburi de informatii privind viata romanilor din spatiul european pana la chestiuni de difuzare a presei sau de legislatie a functionarii mijloacelor mass-media.