Potenţiala escaladare a tensiunilor care există în regiune, pe fondul "creşterii posturii asertive" a Rusiei şi al folosirii acţiunilor hibride, rămâne pentru România un subiect "major de îngrijorare" privind securitatea naţională, a afirmat, joi, şeful Statului Major al Apărării (SMAp), Daniel Petrescu, potrivit Agerpres.

Daniel PetrescuFoto: Statul Major al Apararii

El a participat la conferinţa cu tema "Consolidarea profilului României ca actor proactiv pentru asigurarea securităţii în regiunea Mării Negre", organizată de Statul Major al Apărării.

În prezent, a spus şeful SMAp, "Federaţia Rusă a adoptat o postură caracterizată de pârghii de putere centralizate, militarizare accelerată şi ostilitate exprimată deschis către Vest", iar "linia întâi a atitudinii sale asertive este acum regiunea extinsă a Mării Negre".

Potrivit lui Petrescu, "anexarea ilegală a Crimeii în martie 2014 a dat Rusiei un avantaj geostrategic clar - transformarea rapidă a peninsulei într-un bastion al forţelor navale şi aeriene".

"Rusia acţionează pentru a câştiga control deplin asupra activităţilor navale în Marea Neagră, pentru a-şi proteja mijloacele de comunicare şi rutele de transport de energie, pentru a intimida o parte din statele din zonă şi să influenţeze accesul forţelor NATO în Marea Neagră", a arătat Daniel Petrescu.

În acest context, "potenţiala escaladare a tensiunilor care există în regiune, pe fondul creşterii posturii asertive a Rusiei şi al folosirii acţiunilor hibride, rămâne pentru noi un subiect major de îngrijorare privind securitatea naţională", a transmis şeful SMAp.

"Din această perspectivă, consolidarea posturii de descurajare şi apărare a Alianţei, mai ales pe Flancul estic, într-o abordare unitară, de la nord la sud, consolidarea capacităţii UE de a reacţiona alături şi acordul SUA privind securitatea regiunii Mării Negre sunt elemente-cheie şi soluţii pe termen lung pentru asigurarea stabilităţii regionale", a punctat generalul-locotenent Petrescu.

El a arătat că, în ultimul an, România şi-a consolidat rolul ca aliat activ şi ca actor regional, asigurând securitatea euroatlantică şi internaţională în zonă.

"Una din priorităţile strategice ale politicii de externe şi de apărare din România este să susţinem Balcanii de Vest şi ţările din Parteneriatul Estic, având obiectivul ancorării lor definitive şi ireversibile în instituţiile europene şi euroatlantice. Cooperarea regională este instrumentul principal al promovării contribuţiei române la consolidarea mediul de securitate din vecinătate, în baza integrării lor europene şi euroatlantice", a punctat Petrescu.