Două aeronave Eurofighter Typhoon aparţinând Forțelor Aeriene Regale Britanice au executat marți o misiune de poliție aeriană în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre, pentru interceptarea unui bombardier Suhoi Su-24 rusesc care s-a apropiat foarte mult de spațiul aerian românesc.

Su-24 rusesc interceptat deasupra Mării NegreFoto: Fortele Aeriene Romane

Dirijarea, controlul şi coordonarea misiunii au fost gestionate de către controlorii de trafic aerian din cadrul Centrului de Operaţii Aeriene.

Centrul NATO de operaţiuni aeriene combinate (CAOC) Torrejón a ordonat decolarea celor două aeronave Eurofighter Typhoon aflate în serviciul de luptă Poliție Aeriană în România sub comandă NATO. Decizia a fost luată în urma detectării activității aeriene a Federației Ruse în apropierea Regiunii de Informare a Zborurilor (Flight Information Region – FIR) București, în spațiul aerian internațional deasupra Mării Negre, anunță MApN.

Aeronavele britanice au interceptat aeronava SU-24 Fencer prin identificare vizuală a acesteia, în jurul orei 10.50, care, după ce s-a apropiat până la 40-50 km de spaţiul aerian naţional s-a retras părăsind FIR Bucureşti. Cele două aeronave britanice au executat patrulare aeriană până la ora locală 11:30, după care au revenit la aerodromul de bază, mai precizează ministerul.

Suhoi Su-24 este un avion de bombardament și atac la sol supersonic, biloc, bimotor și cu aripi cu geometrie variabilă. Su-24 are o autonomie de peste 2.7000 de km și poate atinge o viteză de 1,6 Mach la altitudini mari.