Volumul Călătoria mincinoşilor, un roman despre ciumă, de Karen Maitland este povestea originala, încărcata de suspans şi teroare a nouă personaje cuprinse de disperare, la aparitia ciumei in Anglia anului 1348.

Călătoria mincinoşilor, un roman despre ciumă, de Karen MaitlandFoto: Editura Corint

Ziua de Sfântul Ioan 1348. În această zi de rău augur, ciuma îşi face apariţia în Anglia. Într-o lume sumbră, dominată de credinţă, superstiţii şi frică, nouă străini disperaţi, aduşi laolaltă de soartă, încearcă să fugă de moartea ce se întinde inexorabil în urma lor.

În acest grup pestriţ, fiecare îşi are propria poveste. De la Neguţător, vânzătorul de relicve care va deveni conducătorul grupului, la Cygnus, povestitorul ciung… de la Narigorm, copila ciudată şi tăcută, la un pictor şi soţia lui însărcinată, toţi au un secret. Nimeni nu este ceea ce pare. Iar unul dintre ei ascunde cea mai întunecată taină dintre toate, purtându-i pe aceşti mincinoşi către un destin neaşteptat.

„Moartea Neagră” cum a mai fost numita ciuma a fost una din cele mai violente pandemii din istoria lumii. Primele semnalări ale aparitiei ciumei negre în Europa datează din 1347. Epidemia a disparut si a reaparut de mai multe ori pana la sfarsitul secolului al XV-lea. In Anglia, ultima epidemie a fost în 1665, când au murit aproximativ 100 000 de oameni.

Karen Maitland s-a născut în 1956 şi, la fel ca şi eroii romanului Călătoria mincinoşilor, a umblat mult — şi-a petrecut copilăria în Malta, apoi a ajuns în peisajul de gheaţă al Arcticii şi Groenlandei. După ce a străbătut în lung şi-n lat Regatul Unit, s-a oprit în minunatul oraş medieval Lincoln, unde locuieşte şi scrie în prezent.

Primul ei roman, The White Room, un thriller modern despre terorism bazat pe propriile experienţe din perioada de studenţie petrecută la Belfast, a fost finalist în cursa pentru premiul Authors’ Club Best First Novel. Au urmat apoi Company of Liars (Călătoria mincinoşilor) şi The Owl Killers. În SUA, Călătoria mincinoşilor a fost nominalizat la un premiu Macavity — Sue Feder Memorial Award pentru cel mai bun mister istoric din 2008.

Cea mai recentă apariţie a sa este The Sacred Stone, un roman colectiv scris de The Medieval Murderers (un grup de autori specializaţi în conferinţe despre magie şi crime medievale), la care a contribuit cu un capitol.

Karen Maitland este membră a mai multor organizaţii şi asociaţii de prestigiu, precum The Crime Writers’ Association, the Historical Novel Society, The Society of Authors şi International Thriller Writers.