Regizoarea Elizabeth LeCompte si actori ai trupei The Wooster Group din New York vor participa, la o intalnire cu jurnalisti si oameni de teatru din Romania. Intalnirea va avea loc la sediul Institutului Cultural Roman din Bucuresti sambata, 8 mai 2010, de la ora 11.00.

Intalnirea are loc cu ocazia reprezentatiilor sustinute de renumita companie americana in cadrul celei de-a VII-a editii a Festivalului Shakespeare. Pe 6, 7, 8 si 9 mai, Sala „Toma Caragiu” a Teatrului Bulandra gazduieste spectacolele trupei teatrului de avangarda newyorkez „The Wooster Group”. Punerea in scena a tragediei shakespeariene este semnata de Elizabeth LeCompte, membru fondator al grupului, considerata unul dintre cei 50 de regizori de teatru cei mai importanti ai zilelor noastre.

Elizabeth LeCompte este director artistic al The Wooster Group de la inceputurile companiei, in 1975. The Wooster Group a devenit celebra pentru deconstructia radicala a textelor canonice, utilizarea masiva a tehnologiilor media si abordarea subversiva a problematicii identitare. Sediul permanent al companiei este The Performing Garage, situat in Wooster Street, New York City. Compania detine si administreaza The Performing Garage 33, in calitate de actionar in cadrul Grand Street Artists Co-op, o cooperatie infiintata in anii 1960, ca parte a miscarii de arta contemporana Fluxus.

Montarea Hamlet realizata de Elizabeth LeCompte si The Wooster Group porneste de la un spectacol care l-a avut ca protagonist pe Richard Burton, in 1964, si de la filmul care a reconstituit ulterior aceasta transpunere. The Wooster Group isi prezinta astfel proiectul: „In incercarea de adaptare la noul val (filmul inlocuia teatrul, ca forma dominanta de arta in S.U.A.), Hamlet-ul cu Burton a fost transpus in film. A fost inregistrat in direct, din 17 unghiuri diferite de filmare si a rulat timp de numai doua zile, in 2000 de cinematografe din S.U.A. Ideea era transpunerea experientei teatrale in direct in fata a mii de privitori, in mod simultan. Acest fenomen era promovat ca o noua forma de arta, denumita «Teatro-film» (...) In Hamlet-ul nostru, incercam sa rasturnam procesul, reconstruind o piesa de teatru ipotetica din fragmentele de film editat. Noi «acoperim» filmul, canalizand in mod intentionat vocile si miscarile inregistrate din productia din 1964.“

Discutiile se vor desfasura in limba engleza.