Moartea Scriitorul J.D. Salinger a fost o veste extrem de trista pentru iubitorii de literatura. Scriitorul a incetat din viata joi, 28 ianuarie, la varsta de 91 de ani, la resedinta sa din Cornish, New Hampshire. Pentru ca romanul "De veghe in lanul de secara" este cel mai vindut titlu Polirom al tuturor timpurilor, editura a hotarat sa lanseze „Clubul Salinger”.

Nascut pe 1 ianuarie 1919, la New York, Jerome David Salinger a inceput sa scrie in adolescenta. In 1940, a publicat nuvela The Young Ones, in revista americana Story, iar in 1942 s-a inrolat in armata, participind ulterior la Debarcarea din Normandia, o experienta care l-a marcat profund. Revenit in Statele Unite, Salinger publica, in 1948, in revista The New Yorker, nuvela O zi perfecta pentru pestii banana/ A perfect day for bananafish, in care-i prezinta cititorilor, pentru prima data, pe membrii familiei Glass, care vor aparea ulterior in mai multe dintre operele sale.

Impunerea definitiva a lui Salinger in lumea literara vine odata cu romanul De veghe in lanul de secara (editia I Polirom, 2001; editia a II-a, 2005), devenit deja o opera clasica a literaturii universale. In 1965, dupa alte citeva carti publicate, printre care Noua povestiri (Polirom, 2001), Dulgheri, inaltati grinda acoperisului • Seymour: o prezentare (Polirom, 2002), Franny si Zooey (Polirom, 2002) a disparut de pe scena literara americana.

Considerat unul dintre cei mai influenti scriitori americani, un clasic al literaturii secolului XX, J D. Salinger si-a cistigat treptat o faima paralela prin decizia de a se retrage initial din realitatea editoriala si apoi definitiv din viata publica. Nu a mai publicat nimic din anul 1965 si nu a acordat nici un interviu presei in ultimii 28 de ani. Viata scriitorului american a devenit un mister de la decizia sa de a se refugia in Cornish, New Hampshire, informeaza Polirom.

Potrivit relatarilor fiicei scriitorului si ale unei prietene apropiate a acestuia, Salinger a scris pina spre sfirsitul vietii, insa nici un manuscris al sau nu a fost trimis unei edituri de mai bine de patru decenii. „Iubesc sa scriu si va asigur ca fac asta cu regularitate. Scriu pentru mine insa, si vreau sa fiu lasat in pace in timp ce fac asta”, declara Salinger in cel mai recent interviu al sau, acordat publicatiei Boston Globe in 1980.