Pe durata Forumului Economic International care se desfasoara in perioada 9-12 septembrie la Krynica, in Polonia, va fi deschisa expozitia initiata de ICR Varsovia intitulata „Mari polono-romani”, expozitie itinerata pana acum la Cracovia, Sopot si Poznań.

Forumul Economic de la Krynica este una dintre cele mai mari conferinte internationale organizate in Polonia. In fiecare an, se intalnesc in atragatoarea statiune din Carpatii polonezi sefi de stat, premieri, economisti, diplomati, universitari si jurnalisti din intreaga Europa, pentru a discuta temele stringente ale agendelor internationale. Romania este reprezentata, de fiecare data, prin nume importante din sfera publica si din cea academica.

Pe langa seminariile si conferintele care se succed in ritm alert timp de aproape o saptamana, organizatorii propun un program paralel de evenimente culturale, realizat in colaborare cu diferite institutii poloneze si straine.

ICR-Varsovia prezinta, chiar in centrul Krynicei, intr-un perimetru pietonal foarte animat, expozitia „Mari polono-romani”, suport al campaniei cu acelasi titlu lansate in luna iunie la Cracovia, menita sa genereze o atitudine favorabila la adresa Romaniei si a romanilor in randurile unui public cat mai divers.

Campania „Mari polono-romani” atrage atentia asupra unor figuri de prim rang ale istoriei politice, culturale si academice romanesti care au origini poloneze si care, prin chiar destinele lor exceptionale, au demonstrat ca Romania a putut deveni, de-a lungul timpului, o patrie generoasa si primitoare pentru persoane de diferite descendente etnoculturale.

Departe de a ramane la marginea societatii, urmasii familiilor poloneze nevoite sa-si paraseasca pamantul natal – printre care se numara Henri Cihoski, general si ministru, Oleg Danovski, balerin si coregraf, Victor Dombrovski, general si primar al Bucurestiului, Maria Lesiecka, curier al Armatei Nationale clandestine, Leonard Mociulschi, general, comandant al Vanatorilor de Munte, Ciprian Porumbescu, compozitor, Colea Rautu, actor, Theodor Rogalski, muzician, Octavian Smigelschi, pictor, Gustav Otremba, medic militar, fondator de stabilimente medicale, Andrei Ostap, sculptor, si Tadeusz Pirożyński, medic psihiatru – s-au integrat perfect in mediile din tara de adoptie, devenind nume importante ale societatii romanesti.

Expozitia „Mari polono-romani” va ramane in centrul Krynicei pe intreaga durata de desfasurare a Forumului Economic (9-12 septembrie), dupa care campania va continua la Varsovia, punctul terminus al acestei faze de derulare, informeaza ICR Varsovia.