Prima editie a festivalului de scurtmetraj Filmul de Piatra se desfasoara intre 7 si 11 ianuarie la Piatra-Neamt. Competitia nationala cuprinde 44 de scurtmetraje (filme de fictiune si documentare, de animatie si experimentale), alese de un comitet de selectie dintre cele 147 inscrise (un numar impresionant pentru cinematografia romaneasca).

In prima zi a festivalului, publicul a urmarit 16 filme din competitia nationala. Aceasta include 44 de scurtmetraje (filme de fictiune si documentare, de animatie si experimentale), alese de un comitet de selectie dintre cele 147 inscrise (un numar impresionant pentru cinematografia romaneasca).

Pe langa cele noua premii ale evenimentului acordate de juriul international (Cel mai bun film de fictiune, Cel mai bun film documentar, Cel mai bun film de animatie sau experimental, Cea mai buna regie, Cea mai buna poveste, Cea mai buna imagine, Cel mai bun montaj, Cel mai bun sunet si Cel mai bun nou-venit), Filmul de Piatra ofera si un premiu al publicului, spectatorii au putut vota, la iesirea din sala Teatrului Tineretului, scurtmetrajul preferat dintre cele proiectate pana atunci.

Dupa incheierea primului grupaj de filme din competitie, o buna parte din audienta a ramas la o sesiune de Q & A (intrebari si raspunsuri) pe alocuri incinsa, in pofida orei tarzii, cu cineastii veniti la Piatra Neamt pentru a-si prezenta creatiile, multe in premiera: Alexandru Badelita (Breath Out of Fear), Roxana Bentu (Bad Vacation Plan), Ovidiu Dumitriade (8 am) Alina Manolache (Dormi!), Anton Octavian (Falling Down), Andrei Sota (Pisi Pisi Pam Pam), Tihamer Torok (Easy Life) si Ioan Volintiru (Bart).

A doua zi a festivalului a inceput cu un program oferit de festivalul croat Four River din Karlovac, dedicat filmelor realizate de adolescenti. De la ora 16:00, in cadrul selectiei „Ah! Iubirea”, spectatorii au putut urmari scurtmetraje de animatie cu, despre si pentru indragostiti. La ora 17:00 a fost proiectat al doilea grupaj de filme din competitia nationala (13 scurtmetraje apartinand tuturor genurilor), urmate de o sesiune de Q & A cu cineastii invitati. Un alt festival international din Croatia (One Take Zagreb) a prezentat o selectie reprezentativa de filme dintr-un singur cadru (fara taieturi de montaj). De la ora 21:00, primul grupaj al sectiunii „Best Ro” (cele mai apreciate si premiate scurtmetraje romanesti recente) va cuprinde filmul O scurta istorie a singuratatii, semnat de Bogdan George Apetri (tanar cineast nascut in Piatra Neamt si stabilit in SUA, unde a urmat studii de specialitate la celebra univeristate Columbia din New York) si inclus printre finalistii nationali de la Oscarurile studentesti, oferite de Academia de Arte si Stiinte Cinematografice (o premiera pentru un regizor roman). Seara de film de la Teatrul Tineretului se va incheia cu un program oferit de unul dintre cele mai mari festivaluri din Europa, cel de la Rotterdam.

Filmul de Piatra continua pana duminica (11 ianuarie). Intrarea la proiectii este gratuita (in limita locurilor disponibile). Festivitatea de premiere se va desfasura sambata, de la ora 20:00, iar scurtmetrajele romanesti premiate de juriul international („Filmele de Piatra”) vor putea fi vazute in aceeasi seara, precum si duminica, de la ora 16:30.