Gabriela Adamesteanu si Norman Manea, doua nume cu rezonanta internationala incontestabila vor fi anul acesta protagonistii a trei evenimente in cadrul Tirgului de Carte de la Frankfurt, care se desfasoara in perioada 17-18 octombrie. Cei doi vor participa la lansarile volumelor proprii, in editii de lux, precum si dezbaterea „Literatura si exil“.

Autoarea Diminetii pierdute se regaseste in portofoliul prestigioasei edituri franceze Gallimard (in curind ii va fi tiparit un al doilea titlu). Cartile sale au aparut sau urmeaza sa apara in Spania, Ungaria, Bulgaria, Estonia, Austria, Rusia, Statele Unite ale Americii. Norman Manea este cel mai tradus scriitor roman in strainatate, publicat in 20 de limbi (in total peste 50 de volume), mentionat permanent printre posibilii cistigatori ai Premiului Nobel.

Totodata, editura Polirom va prezenta proiectul anual al catalogului de oferta literara. Ajuns in cel de-al treilea an de aparitie, editia din acest an a catalogului va cuprinde 17 autori. Fiecare dintre aceste cataloage poate fi considerat o adevarata antologie de texte romanesti, insotite de prezentari ale autorilor, de sinopsisuri ale cartilor si de extrase din presa.

Gabriela Adamesteanu este primul autor care va intra in seria „Opere“, cel mai nou proiect editorial de literatura romana asumat de Editura Polirom si care va fi prezentat vineri, 17 octombrie, la standul Romaniei din cadrul Tirgului de Carte de la Frankfurt. Coordonata de Daniel Cristea-Enache, seria va grupa numai scriitori de calibru, care au marcat si influentat decisiv istoria literaturii romane contemporane. Dupa ce mai multe generatii de cititori si comentatori le-au parcurs si evaluat cartile, acestea sint reunite in editii definitive, realizate cu maxima acuratete si prefatate de critici importanti. O cronologie bio-bibliografica si un dosar de receptare vor completa si recontextualiza operele.

Primele doua volume ce poarta semnatura Gabrielei Adamesteanu ofera cititorilor romanul Dimineata pierduta, unul dintre cele mai reprezentative din perioada postbelica; povestirile reunite sub titlul Gara de Est si romanul Intilnirea, scris dupa Revolutie. In al treilea volum, ce va apare in 2009, se vor regasi romanul de debut al scriitoarei, Drumul egal al fiecarei zile, si cartea la care ea scrie in prezent.

La lansarea de la Frankfurt, alaturi de autoare vor mai fi Jean Mattern (editorul francez al Gabrielei Adamesteanu, de la Gallimard), Silvia Querini (editorul spaniol, Lumen, parte a grupului Random House Mondadori), criticul literar Daniel Cristea-Enache si traducatorul german Georg Aescht, informeaza Polirom.

Lansarea seriei de autor Norman Manea de la Frankfurt are loc la doar citeva luni dupa maratonul din aceasta primavara, cind scriitorul a revenit in tara dupa mai bine de un deceniu. Cu ocazia vizitei de trei saptamini in Romania, a primit titlul de Doctor Honoris Causa al universitatilor din Bucuresti si Cluj-Napoca, a vizitat Bucovina natala alaturi de prietenul sau, scriitorul italian Antonio Tabucchi, si a lansat la Bucuresti, Cluj-Napoca si Sibiu primele cinci volume ale seriei de autor „Norman Manea“ de la Polirom: Intoarcerea huliganului, Inaintea despartirii. Convorbiri cu Saul Bellow, Sertarele exilului. Dialog cu Leon Volovici, Vorbind Pietrei si Atrium. Romanul Intoarcerea huliganului a fost publicat cu succes in Statele Unite, Romania, Germania, Italia, Spania, Franta, Olanda, China si urmeaza sa apara in Cehia, Polonia, Grecia, Ungaria, Slovenia.

Potrivit editurii Polirom, cartile lui Norman Manea vor fi prezentate la Frankfurt simbata, 18 octombrie, la standul Romaniei, de criticul literar Carmen Musat, la eveniment anuntindu-si participarea, alaturi de autor, Andrew Wylie, agentul sau literar, unul dintre cei mai importanti agenti literari din lume, editorii sai din: Spania – Beatriz de Moura (Tusquets), Italia – Luca Formeton (Saggiatore), Franta – Bernard Comment (Seuil), Germania – Michael Kruger (Hanser) si Romania – Silviu Lupescu (director general al Editurii Polirom).

Standul Romaniei de la Tirgul de Carte de la Frankfurt, va fi gazda unei dezbateri intitulata „Literatura si exil“ organizata simbata, 18 octombrie, de Editura Polirom si Ministerul Culturii si Cultelor . Discutia va fi moderata de scriitoarea si jurnalista Rodica Binder (Radio Deutsche Welle) si vor participa scriitorii Gabriela Adamesteanu, Norman Manea, traducatorul german Georg Aescht, criticul literar Carmen Musat (redactor-sef al saptaminalului „Observator cultural“, si criticul literar Daniel Cristea-Enache (consilier editorial al Editurii Polirom, coordonatorul proiectului „Opere“).

La editia de anul trecut a targului de carte de la Frankfurt au fost prezenti George Balaita, Ruxandra Cesereanu, Petru Cimpoesu, Andrei Codrescu, Dan Cristea, Ion Pop, Adrian Popescu. Matei Visniec, Filip Florian si Dan Lungu.