Azi incepe cea de-a 61-a editie a Festivalului International de Film de la Cannes, ce se va incheia pe 25 mai. Daca nu sunteti deja acolo (si banuiesc ca, din moment ce cititi acest post, nu sunteti), puteti urmari diseara pe TVR Cultural, incepand cu ora 19:45, ceremonia de deschidere a Festivalului (transmisa pentru prima data in direct in România).

In prim-planul festivitatii se va afla presedintele juriului Competitiei oficiale, actorul si regizorul american Sean Penn, care-si va prezenta cei noua colegi. Apoi vedetele si invitatii evenimentului vor urca treptele ce duc la Palatul Festivalului. In fiecare seara, de la ora 23:00, acelasi post de televiziune va difuza Agenda Festivalului, din care noi, cei ramasi in tara, vom afla ce s-a mai intamplat in toate sectiunile Festivalului. De asemenea, pe 25 mai, TVR Cultural va transmite in direct si gala de inchidere.

Dupa patru ani cu premii importante la cel mai mare festival din film din lume (incepand cu un Palme d’Or pentru scurtmetraj si terminand cu un alt Palme d’Or, insa pentru lungmetraj) obtinute de noul cinema românesc, sperantele celor care viseaza la alte distinctii sunt legate in primul rand de filmul “Megatron” al lui Marian Crisan, inclus in Competitia oficiala rezervata scurtmetrajelor (asadar, cu sanse la un nou Palme d”Or). In rest, Radu Muntean (ajuns la al treilea lungmetraj) este prezent cu “Boogie” in sectiunea paralela “Quinzaine des Réalisateurs”, iar Ciprian Alexandrescu, cu scurtmetrajul “Interior. Scara de bloc” - in sectiunea “Cinéfondation”, destinata filmelor de scoala.

Afisul actualei editii prezinta o fotografie de David Lynch, adaptata de Pierre Collier, artist specializat in promovarea cinematografica.

Comenteaza pe Strafulgerari.

Afisul festivalului
Foto: HotNews.ro