Muzeul National de Istorie explica de ce Coroana de Otel originala nu a putut fi folosita la ceremoniile funerare ale Regelui Mihai

de V.M.     HotNews.ro
Joi, 14 decembrie 2017, 17:33 Actualitate | Cultură


Sicriul Regelui Mihai, depus in Sala Tronului de la Palatul Regal
Foto: Agerpres
Coroana de Otel a Romaniei originala, care este clasata in categoria Tezaur si se afla in colectia Muzeului National de Istorie a Romaniei (MNIR), nu poate fi folosita pentru ceremoniile funerare dedicate Regelui Mihai I pentru nu este prevazut in legislatie un astfel de scop, a explicat pentru agentia de presa News.ro directorul institutiei muzeale, Ernest Oberlander-Tarnoveanu. In locul acesteia este utilizata o copie fidela.

O copie a Coroanei de Otel a Romaniei a fost asezata pe sicriul Regelui Mihai I. Ernest Oberlander-Tarnoveanu, directorul Muzeului National de Istorie a Romaniei, a explicat, joi, pentru News.ro ca nu exista posibilitatea ca la ceremoniile funerare dedicate Majestatii Sale sa fie utilizata Coroana de Otel originala.

"Prevederile legale, respectiv Legea 182/2000, cer ca obiectele, mai ales cele clasate in categoria Tezaur, cum este Coroana de Otel a Romaniei, care se gaseste in colectia Muzeului National de Istorie a Romaniei, pot fi folosite doar pentru doua scopuri: scopul expozitional si de cercetare si pentru investigatii fizico-chimice sau de alta natura. Deci pentru orice alta utilizare, recuzita sau in alte scopuri legea este foarte clara. Nu exista o asemenea posibilitate. Mai mult decat atat, patrimoniul muzeal clasat nu poate iesi din sediul institutiei decat printr-un aviz al Comisiilor nationale a Muzeelor si Colectiilor si printr-un ordin semnat de ministrul Culturii. Si, de asemenea, obiectul trebuie sa fie asigurat. Niciuna dintre aceste conditii nu este indeplinita. Legea nu permite si nici nu s-a facut nici un demers in acest sens", a spus directorul MNIR.

"In colectia Muzeului National exista o copie de foarte buna calitate, a fost folosita. Legea permite sa o folosim si pentru alte scopuri. Numai cine nu stie cat de sensibile sunt aceste obiecte ar putea sa spuna ca s-ar putea face exceptii (in privinta Coroanei de Otel originale, n.r.)", a adaugat Ernest Oberlander-Tarnoveanu.

Directorul MNIR a precizat ca originalul a fost realizat dupa un desen al lui Theodor Aman la Arsenalul Armatei, aflat la acea vreme pe Dealul Spirii din Bucuresti, in zona actuala a Casei Poporului.

Coroana a fost confectionata pentru principele Carol I din otelul unuia dintre tunurile turcesti capturate de romani la Plevna, in timpul razboiului de independenta din 1877. Tunul era unul foarte modern pentru vremea sa, fiind de fabricatie germana, marca Krupp, potrivit site-ului MNIR. Carol I a ales otel in loc de aur, pentru a simboliza curajul ostasilor romani.

Coroana de Otel
Foto: Wikimedia Commons - Saturnian
Aceasta are forma obisnuita a coroanelor regale: un cerc frontal din otel decorat cu romburi si perle din otel. De la marginea superioara a cercului se ridica opt fleuroane mari continuate cu opt cercuri perlate care se unesc in mijloc intr-un glob in care se afla Crucea "Trecerea Dunarii". Cu aceeasi coroana s-a incoronat si Regele Ferdinand, la Alba Iulia, in octombrie 1922.

Coroana reginei Elisabeta, desi simpla si ea, a fost confectionata din aur, fara pietre pretioase.

Cele doua coroane au fost sfintite in Bucuresti, la Mitropolie in ziua de 9/21 mai.

Dupa obtinerea independentei de stat a Romaniei s-a pus problema modificarii statutului international a tarii si schimbarea rangului domnitorului Carol. Astfel, la 9/21 septembrie 1878 Consiliul de Ministri a hotarat ca domnitorul sa poarte titlul de Alteta Regala. Dupa doi ani, in 1880 era reglementata si continuitatea succesiunii la tronul Romaniei, in conditiile in care principele Carol I nu avea urmasi directi.

Astfel, prin incheierea unui acord al familiei de Hohenzollern, condusa de imparatul Germaniei (Wilhelm Friedrich Ludwig von Hohenzollern, rege al Prusiei intre 1861-1888, devenit din 1871 primul imparat al Germaniei sub numele de Wilhelm I), a fost desemnat ca mostenitor al Tronului Romaniei, printul Ferdinand de Hohenzollern, nepotul de frate al domnitorului Carol.

La 13/25 martie 1881, in Adunarea Deputatilor a fost depus proiectul de lege prin care Parlamentul proclama ca Romania sa ia titlul de Regat iar Carol si mostenitorii sai titlul de Rege al Romaniei.

Festivitatile proclamarii regatului au fost stabilite pentru data de 10/22 mai 1881, cand se implineau cincisprezece ani de la urcarea pe tronul Romaniei a principelui Carol I.

Incoronarea s-a desfasurat in dimineata zilei de 10/22 mai 1881. Cortegiul incoronarii a plecat de la Gara de Nord spre Mitropolie. Dupa ce s-au inchinat la icoanele din biserica, regele si regina au luat loc la tribuna amenajata in aer liber unde s-a oficiat serviciul divin. Mitropolitul Primat si cel al Moldovei au dat binecuvantarea solemna, iar o suta unu focuri de tun au anuntat evenimentul. Regele nu a dorit a fi uns si incoronat in biserica Mitropoliei renuntand la vechile obiceiuri.

Dupa semnarea Proclamatiei de incoronare de catre cei doi suverani, cortegiul a pornit spre Palat. In sala tronului coroanele au fost aduse de presedintii Corpurilor legiuitoare.

In discursul sau, Regele Carol I a declarat: "Cu mandrie dar primesc aceasta Coroana, care a fost facuta din metalul unui tun stropit cu sangele eroilor nostri si care a fost sfintita de biserica. O primesc ca simbol al independentii si puterii Romaniei".

Regele Mihai I a purtat Coroana de Otel la incoronarea sa din 6 septembrie 1940, cand a fost uns Rege de catre Patriarhul Romaniei Nicodim Munteanu, in catedrala patriarhala din Bucuresti.

In perioada 1881 - 1947, Coroana de Otel s-a regasit si in stema nationala. Din 2016 face din nou parte integranta din stema.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

8338 vizualizari

 • +3 (9 voturi)    
  expozitional inseamna... (Joi, 14 decembrie 2017, 17:56)

  mcris [utilizator]

  ...a fi expusa pentru public. Deci?
 • -7 (9 voturi)    
  Mai este o explicatie in plus. (Joi, 14 decembrie 2017, 18:16)

  Rahan5 [utilizator]

  Coroana Romaniei, chiar si daca ar fi folosita doar pentru o inmormantare, adica temporal, ar avea statutul de ,,decoratie. distinctie etc." , iar in republica Romania numai presedintele are dreptul sa confere decoratii, chiar si daca sunt ,,decoratii temporare" de inmormantare. Deci degeaba Dragnea si-ar fi bagat oamenii necesari la muzeu, Comisiile de Colectii etc. Pentru ca eu cred ca era nevoie si de aprobarea Presedintelui Romaniei pentru folosirea originalului la inmormantare. Iar cum Mihai I este un rege care a abdicat, nu e cazul sa aiba langa el coroana la care a renuntat prin propria semnatura. De altfel si la abdicarile din Occident , (in favorea fiilor etc), nu cred ca e folosita coroana regatului respectiv ,atunci cand tatal abdicat decedeaza la batranete.
  In aceasi situatie a fost si Carol al- II-lea, cand l-au reinmormantat acum cativa ani. El fiind tot un rege care a abdicat. Si el fortat sa abdice, desigur.
  Cred ca, teoretic, se poate folosii o coroana originala la o inmormantare, doar daca respectivul fost rege nu a abdicat si a murit pe tron. Sau chiar si daca Regatul a devenit Republica. Dar desigur, si in cazul asta, numai daca seful statului este de acord cu acest lucru.
  • +6 (6 voturi)    
   presedinte? (Joi, 14 decembrie 2017, 19:34)

   dj [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

   Carui presedinte ii apartine Coroana de Otel?
   In plus nu uitati ca un act obtinut cu forta este nul de drept!
   • -1 (5 voturi)    
    Ai dreptate cu un ,,Act de Abdicare" (Vineri, 15 decembrie 2017, 0:12)

    Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui dj

    obtinut cu forta. Carol II a fost obligat sa abdice cu forta in 1940 si astfel Mihai I nu a fost niciodata rege legal dupa 1940. Daca vrei sa o iei asa, se ajunge si aici.
    Mai mult, Carol II fusese pana atunci ,,rege dictator", dupa practic o Lovitura de Stat prin care a suspendat Parlamentul. Deci se poate afirma ca nici Carol II nu era ,,legal" Rege in 1940. Si nefiind Rege, nu putea sa renunte legal la Coroana in favoarea lui Mihai I. Si deci, si Mihai I este un rege ilegal chiar din 1940.
    Si lista de situatii similare poate continua.
    ,,Fortarea" uneio abdicari are mai multe ,,grade".
    Una este sa fii amnintat cu moartea cu ,,pistolul la timpla" si alta este sa fii silit de factori, imprejurari etc.
    In cazul lui Mihai I, nu a fost o abdicare care nu se putea refuza. Foate probabil, Groza si Gheorgiu Dej, ca ,,politicieni batrani" au stiut sa-l intimideze pe Mihai I, care a cedat.
    Toti acei martori ai semnarii Actului de Abdicare au decedat, si nu exista nici o versiune 100% credibila a ce s-a intamplat atunci intre ei.
    • +1 (5 voturi)    
     Cum sa-ti spun? (Vineri, 15 decembrie 2017, 10:44)

     Ponta [utilizator] i-a raspuns lui Rahan5

     dj sau Dej?
     Dupa cum te exprimi esti ruda cu Gheorghe Gheorghiu Dej, ilustrul mojic al tuturor timpurilor,cel care se juca in chilotii Anei Pauker.
     Pentru cultura ta generala (aici esti nul) un act obtinut sub amenintarea pistolului este nul de drept.
     Faptul ca scursura comunista a Romaniei nu a dorit restaurarea unei identitati, unei embleme a bunului simt si al civilizatiei se vede fara dioptrii in Romania de astazi, unde tugurlanimea fie ca se coboara din X5, ML, GL,RR sau orice altceva nu se ridica la mai mult de genunchiul broastei.
     Poti sustine orice doresti, Romania este o tara libera, inca, dar nu poti arunca de pe dumneata mantia inculturii si a lipsei de respect pentru orice inseamna valoare, pentru ca non valoarea nu poate recunoaste decat similarul.
     • +3 (3 voturi)    
      Daca esti chiar Ponta, (Vineri, 15 decembrie 2017, 13:36)

      Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui Ponta

      este o nimerita ocazie sa pot face asemanare intre Mihai I si si tine. Ambii veti intra in mormant avand la capatai ceva simbolic fals:
      Mihai I, o copie a unei a unei coroane pe care nu a meritat-o, iar tu un dosar in care se va gasii ,,la figurat" lucrarea ta de doctorat pe care ai plagiat-o.
      Se va gasii probabil un inamic politic al tau, care sa ridice in sus cu mana (simbolic) acel dosar la cativa zeci de metri de locul tau de inmormantare in timpul slujbei. Pe dosar va scrie mare : ,,Doctorat- Victor Ponta-"
      Chiar imi este mila de tine : Invata-ti copiii , si sper ca si Margareta sa-si invete urmasii, ca in politica , regalitate, deontologie profesionala s.a.m.d., cand este vorba de onoare, o poti pierde doar o singura data.
 • +6 (8 voturi)    
  cu tot riscul.... (Vineri, 15 decembrie 2017, 7:06)

  Coco Whistle [utilizator]

  dar multi dobitoci pe lumea asta. legile in romania sint facute sa fie incalcate, stim cu totii. iar acum e o chestiune de forta majora. e o batjocura la adresa Romaniei si casei regale, un nivel primitiv tip bolsevism care murdareste acest eveniment. cineva ar trebui sa realizeze ce insemna o coroana a regilor ptr regi si ce ar insemna ptr muzeul de istorie ca aceasta coroana sa insoteasca ultimul rege al Romaniei in ultima calatorie. treziti-va si duce-ti coroana unde-i e locul, intr-o zi milioane de turisti se vor fotografia cu ea doar ptr acest motiv.....aveti o viziune cit o cutie de peste goala......rusine, rusine, rusine....
  • +2 (2 voturi)    
   Trezeste-te tu ! (Vineri, 15 decembrie 2017, 13:51)

   Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui Coco Whistle

   Si eu am folost in limbajul curent verbal termenul de ,,Regele Mihai" pentru ca este similar cu situatia cand ii spui unui fost presedinte : ,,Domnul Presedinte" in continuare. Este o forma de ,,cat de cat" respect pentru cineva care a avut functia respectiva macar o data in viata. Iar Mihai I a avut-o chiar de doua ori. : -))))) . Asta nu inseamna ca de jure nu a exista o abdicare, si nu inseamna ca de jure nu a existat un Referendum in 1991, in care se afirma ca Romania este Republica. (adica afirma tacit ca Mihai I nu mai este rege).
   Ce confirmari mai mari ca astea trebuie?, pentru a ajunge la concluzia ca Mihai I nu a murit ca un adevarat rege, ci ca un fost rege.
 • -1 (3 voturi)    
  In Romania (Vineri, 15 decembrie 2017, 8:24)

  Martinezu [utilizator]

  Regele poarta la ultima lui ceremonia o copie in timp ce originalul e la pastrare.
  Generatiilor viitoare li se va spune ca adevarata coroana nu este cea din muzeu ci este cea purtata de rege.
  Care, probabil ca va ajunge in vreo colectie particulara.
  E vorba de Romania. Si gata.
  • -1 (5 voturi)    
   Nu e asa. (Vineri, 15 decembrie 2017, 10:38)

   Rahan5 [utilizator] i-a raspuns lui Martinezu

   Daca originalul ar fi fost alturi de un rege abdicat, ar fi fost o insulta fata de Carol I intemeietorul primei dinastii. Pentru ca otelul coroanei provine din tunul pentru care soldatii romani s-au jertfit sa-l captureze, si astfel sa obtina victoria la Plevna:
   Carol I la incoronare:
   "Cu mandrie dar primesc aceasta Coroana, care a fost facuta din metalul unui tun stropit cu sangele eroilor nostri si care a fost sfintita de biserica. O primesc ca simbol al independentii si puterii Romaniei".
   Adica, soldatii mor pe capete intr-un asalt ca sa captureze pozitiile otomane si sa captureze tunul, iar Mihai I nu e in stare sa se opuna unei ,,amarate de abdicari" care ia luat coroana din care s-a facut tunul. Asta este .... nu toti se nasc sa fie cu adevarat regi !
 • -4 (4 voturi)    
  Razbunare (Vineri, 15 decembrie 2017, 12:17)

  vlad.pe [utilizator]

  Conducerea Muzeului de Istorie se razbuna astfel pe Primaria Bucuresti care nu-i ofera fonduri pentru renovarea cladirii, multe vestigii istorice stau inchise in subsol.

  Poate ca primarita Firea Vranceanu ar trebui sa organizeze o firma noua pentru a gestiona bugetul renovarii cladirilor istorice.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by