Diploma si medalia de acordare a Premiului Nobel pe care l-a primit in 1974 profesorul doctor George Emil Palade, singurul roman care a primit aceasta distinctie, vor intra in patrimoniul Muzeului National de Istorie a Romaniei (MNIR) si vor fi expuse in Sala Tezaurului Istoric a institutiei muzeale, scrie News.ro.

George Emil PaladeFoto: nobelprize.org

Muzeul National de Istorie a Romaniei va primi insemnele in cadrul unei ceremonii de semnare a actului de donatie din partea profesorului Philip Palade, care va avea loc marti, 19 decembrie, incepand cu ora 11.00, la sediul MNIR, in prezenta ministrului Culturii si Identitatii Nationale, Lucian Romascanu, si a managerului Muzeului National de Istorie a Romaniei, Ernest Oberlander-Tarnoveanu.

Ceremonia va fi precedata de o conferinta de presa in care vor fi prezentate cele doua obiecte ce vor intra in patrimoniul Muzeului National de Istorie a Romaniei si vor fi expuse in Sala Tezaurului Istoric.

Omul de stiinta George Emil Palade s-a nascut in Iasi, la 19 noiembrie 1912. In 1930 a devenit student al Facultatii de Medicina a Universitatii din Bucuresti, iar in 1940 a obtinut titlul de doctor in medicina. Intre anii 1942 - 1945 a servit in Corpul Medical al Armatei Romane, iar in 1946 a devenit cercetator la Universitatea Rockefeller din New York. In 1961 a fost ales membru al Academiei de Stiinte a SUA si a fost cercetator la Universitatea Yale si Universitatea din San Diego.

George Emil Palade a primit Premiul Nobel pentru Fiziologie sau Medicina in 1974, impreuna cu Albert Claude si Christian de Duve, "pentru descoperiri privind organizarea functionala a celulei ce au avut un rol esential in dezvoltarea biologiei celulare moderne".

Doctorul a fost ales membru de onoare al Academiei Romane in anul 1975. In 1986, a primit de la presedintele SUA, Ronald Reagan, Medalia Nationala pentru Stiinta. In 1989 a fost ales membru de onoare al Academiei Romano-Americane de Arte si Stiinte. In 2007 a fost decorat cu Ordinul national "Steaua Romaniei" in grad de Colan.