Festivalul initiat de regizorul Cristian Mungiu in 2010 si devenit unul dintre cele mai asteptate evenimente culturale din Bucuresti, ajunge pentru prima data la Iasi, pe 28 si 29 octombrie, pentru un weekend cu filme de Cannes. Proiectiile 'Les Films de Cannes a Iasi' vor avea loc la Ateneul din municipiu, iar intrarea va fi libera, scrie Agerpres.

Invitata speciala a editiei de la Iasi este Irina-Margareta Nistor, care va face prezentarile filmelor si va dialoga cu publicul cinefil.

Iesenii vor avea ocazia sa vada, in premiera in Iasi, 'I, Daniel Blake', filmul care i-a adus anul acesta cel de-al doilea Palme d'Or din cariera cineastului britanic Ken Loach, dupa 'The Wind that Shakes the Barley' (2006).

Al doilea mare castigator al editiei de anul acesta a Festivalului de la Cannes este 'Juste la fin du monde/ It's Only the End of the World', in regia lui Xavier Dolan, distins cu Marele Premiu si Premiul Juriului Ecumenic.

Din distributie fac parte staruri franceze: Gaspard Ulliel, Nathalie Baye, Vincent Cassel, Marion Cotillard, Lea Seydoux. Filmul urmareste vartejul pe care-l produce intr-o familie sosirea unui scriitor, dupa 12 ani de absenta si cu intentia de a anunta ca mai are foarte putin de trait.

La Ateneul din Iasi vor rula si 'Bacalaureat' al lui Cristian Mungiu, premiat pentru regie (ex aequo) la Cannes, si cel mai nou film marca Pedro Almodovar, 'Julieta', propunerea Spaniei la Oscarurile de anul viitor. Inspirat de trilogia Runaway, scrisa in 2004 de castigatoarea Premiului Nobel Alice Munro, filmul spune povestea unei mame pe care fiica o abandoneaza fara nicio explicatie atunci cand implineste 18 ani. Julieta face tot posibilul sa o gaseasca, insa, cu cat cauta mai mult, cu atat descopera cat de putin isi cunostea propriul copil. In rolurile principale: actritele Emma Suarez si Adriana Ugarte.