Intre 12 mai şi 30 august 2016, la Palatul Naţional Ajuda (fostul palat regal) din Lisabona, are loc expoziţia 'Pictură românească modernă (1875-1945). Colecţia Fundaţiei Bonte'. Pe simezele expozitiei vor fi expuse 57 de tablouri, semnate de mari pictori romani, din Colecţia Bonte ce vor oferi publicului portughez o panoramă elocventă a momentului de maximă înflorire a culturii române.

Pictura romana moderna la LisabonaFoto: ICR Lisabona

Colecţia Bonte este o adevărată galerie de artă modernă românească, reunind lucrări

Th. Pallady: Valul alb

Th. Pallady: Valul alb

Foto: ICR Lisabona

ale câtorva dintre cei mai valoroşi artişti ai secolelor XIX şi XX: Nicolae Grigorescu, Gheorghe Petraşcu, Camil Ressu, Iosif Iser, Theodor Pallady, Nicolae Dărăscu, Francisc Şirato, Alexandru Ciucurencu, Nicolae Vermont, Ipolit Strâmbu, Kimon Loghi, Arthur Verona, Ştefan Dimitrescu, Ştefan Popescu, Leon Al. Biju, Ion Theodorescu-Sion, Vasile Popescu, Adam Bălţatu, Samuel Mützner, Rodica Maniu, Magdalena Rădulescu, Constantin Isachie, Dumitru Ghiaţă, Rudolf Schweitzer-Cumpăna, Henri Catargi, Jean Cheller) ce vor oferi publicului portughez o panoramă elocventă a momentului de maximă înflorire a culturii române.

Istoria alcătuirii ei este nu doar cea a pasiunii unui colecţionar, Alain Bonte, ci şi a unui rar devotament pentru o cauză culturală şi a credinţei – exersată în timp, cu argumente profesioniste – că arta plastică românească merită şi trebuie cunoscută cum se cuvine şi peste graniţele ţării.

Theodorescu Sion: Taranci la Troita

Theodorescu Sion: Taranci la Troita

Foto: ICR Lisabona

Cunoscând colecţia, Institutul Cultural Român din Lisabona împreună cu Ambasada României în Portugalia au decis să o valorifice potrivit meritelor sale şi intenţiilor care au constituit-o.

Proiectul de faţă a primit o nouă dimensiune prin cooptarea Palatului Naţional Ajuda din Lisabona, instituţie culturală portugheză de primă mărime, aflată în circuitul turistic şi cultural „obligatoriu“ al capitalei portugheze. Fostă reşedinţă a regilor Portugaliei începând cu sfârşitul secolului al XVIII-lea, Palatul Naţional Ajuda este astăzi sediu pentru un muzeu, pentru o uriaşă bibliotecă precum şi pentru Ministerul Culturii din Portugalia. Început în 1791, cu un profil arhitectural baroc, palatul este modificat începând cu 1802 în sens neoclasic, nota definitorie pentru ansamblul arhitectural al palatului. Decoraţiunile interioare glorifică însă, în spiritul aglomerării opulente de factură barocă, vechea Portugalie a cuceririlor.

Camil Ressu: Pe Terasa

Camil Ressu: Pe Terasa

Foto: ICR Lisabona

În spaţiul de ţinută regală al muzeului se vor afla pe simeze, începând cu 12 mai 2016, 57 de tablouri din Colecţia Bonte ce vor oferi publicului portughez o panoramă elocventă a momentului de maximă înflorire a culturii române, informeaza ICR Lisabona.

Expozitia este organizata de Institutul Cultural Român de la Lisabona, în colaborare cu Fundaţia Bonte şi Direcţia Generală a Patrimoniului din Portugalia.