Doua capodopere ale muzicii clasice, adevarate "hit-uri" ale repertoriului, pot fi ascultate de melomani in concertul prezentat miercuri, 28 ianuarie (19.00) de Orchestra de Camera Radio.

Gabriel Croitoru: Foto Virgil OprinaFoto: Radio Romania Cultural

Seara muzicala de la Sala Radio va debuta cu celebra suita "Anotimpurile", compusa in 1720 de Vivaldi si care a devenit atat de apreciata si de cunoscuta abia in sec. XX. Tematica anotimpurilor a atras numerosi compozitori de-a lungul timpului, ca Haydn, Ceaikovski sau, mai aproape de perioada contemporana, Astor Piazzolla, dar nici una dintre partiturile celoralti artisti nu a dat nastere unui numar asa de mare de interpretari precum creatia lui Vivaldi. O sonoritate inedita, extrem de sugestiva, caracterizeaza "Anotimpurile", o lucrare care deseneaza practic, in mintea ascultatorului, tabloul diferitelor momente ale anului.

Veti avea sansa de a asculta aceasta partitura in interpretarea solistica a violonistului Gabriel Croitoru, solist al Orchestrelor si Corurilor Radio care detine dreptul de a canta pe vioara de patrimoniu universal Guarneri, care a apartinut lui George Enescu, instrument aflat in administrarea Muzeului National "George Enescu". Cu peste o mie de aparitii scenice, violonistul Gabriel Croitoru este un muzician cu o bogata prezenta in viata muzicala. A evoluat ca solist in compania unor orchestre importante din intreaga lume, cum ar fi: London Royal Philharmonic, Orchestra de camera "Regina Sofia", orchestrele simfonice din Monte-Carlo, Salonic, Malaga, Sevilla, Galicia, Pamplona, Cannes, Lyon s.a. A fost aplaudat in recitaluri in: Franta, Spania, Germania, Belgia, Olanda, Italia, China, S.U.A. Incepand din 2011 a sustinut mai multe turnee nationale de anvergura sub titlul "Duelul viorilor" (alaturi de Liviu Prunaru si Horia Mihail) si "Vioara lui George Enescu la sate" (alaturi de Horia Mihail).

In a doua parte a serii veti asculta ultima dintre cele 41 de simfonii compuse de genialul Mozart in doar 35 de ani de viata: Simfonia nr. 41 in do major - Jupiter, supranumita astfel datorita aerului triumfal si sonoritatii sale impunatoare.

Evenimentul se deruleaza sub bagheta lui Cristian Brancusi, membru fondator al Orchestrei de Camera Radio si dirijor principal al acesteia. Din 1990, artistul a prezentat alaturi de ansamblu sute de concerte cu un repertoriu variat, de la lucrari preclasice la creatie contemporana.

Concertul poate fi ascultat in direct pe toate frecventele Radio Romania Cultural si Radio Romania Muzical din tara si in streaming live pe internet pe www.radiorormaniacultural.ro si www.romania-muzical.ro .

Biletele sunt disponibile pe www.bilete.ro, in oficiile Postei Romane, in Magazinele Inmedio semnalizate "Bilete.ro", in Magazinele Germanos si la Casa de Bilete a Salii Radio.