La editia din acest an a Bucharest Jazz Festival debutează un modul de Evenimente Conexe, ce își propun să contextualizeze jazz-ul românesc atât în peisajul local, internațional, cât și în raport cu celelalte sfere ale artei. Unul dintre aceste evenimente este consacrat cărții românești de jazz prin lansarea multiplă a celor mai noi titluri din literatura de specialitate.

Intre cartile lansate joi, 3 iulie, la Hanul Gabroveni, se pot număra pe o mână cărțile dedicate jazzului ce au ajuns a fi publicate în timpul comunismului românesc. Privit ca o expresie a artei decadente americane, acest gen de muzică a reușit să se dezghețe cultural începând cu anii ’60, răspândindu-se cu precădere în cluburi, la radio, sau în televiziune.

La lansarea cărţilor au fost prezenţi o parte dintre autori, printre aceştia numărându-se Mircea Tiberian, Johnny Bota, Alex Vasiliu, Marius Pop. Cărţile au fost prezentate de criticul şi realizatorul de emisiuni de jazz Florian Lungu, zis şi Moşu.

Dintre noile titluri prezentate amintim:

Mircea Tiberian – Sunetul de referință și arca muzicii occidentale (Editura Nemira)

Un cumul de observații, ipoteze și viziuni personale ale lui Mircea Tiberian asupra muzicii sunt puse sub raport structural sau funcțional și prezentate pentru prima oară publicului.

Mircea Tiberian – Jazz Inside Out (Editura Tracus Arte)

„Jazz Inside Out se dorește a fi o pledoarie pentru mai buna înțelegere a creației spontane și a improvizației colective.” – Mircea Tiberian

Horia Nicolaescu – Libertatea Expresiei (Editura Muzicală)

Johnny Răducanu – Legacy for Jazz (Jazz Music for Solo Piano) (Editura Muzicală)

O colecție de compoziții ale reputatului jazzman Johnny Răducanu.

Marius Popp – Tratat (Editura Muzicală)

Un manual teoretic despre armonia de jazz.

Johnny Bota – Vioara în jazzul modern (Editura BRUMAR)

„O lectură indispensabilă oricărui iubitor de jazz." – Romeo Cozma

Johnny Bota – Istoria Jazzului (Editura Valea Verde)

Un ghid istorico-estetic, cuprins sintetic și rezumativ, destinat celor care doresc să se apropie de de lumea sonoră a jazzului.

Johnny Bota – Glosar al termenilor de jazz (Editura BRUMAR)

Intens teoretizat și estimat muzicologic, jazzul operează cu noțiuni și termeni aparte, adunați și explicați în contextul limbajului artistic, într-o carte de referință culturală pentru oricine.

Doru Ionescu – Povești cu cântec din diasporă (Editura Artprint) + Discul emigranților (Muzici din diasporă) (Soft Records)

Pornind de la o serie de estimări personale ale muzicologului Florian Lungu, Doru Ionescu inițiază o anchetă legitimă în căutarea istoriei muzicii tinere românești din afara granițelor țării.

Alex Vasiliu – Creația lui Richard Oshanitzky (Editura Muzicală)

Prima biografie a unui jazzman român, un volum meritoriu de recuperare reală a unei figuri culturale de excepție în contextul anilor de regim comunist.

Ioan Mușlea – Jazz Story (Editura Charmides)

Cartea reputatului intelectual și expert în jazz din Cluj Napoca, Ioan Mușlea, prezintă o istorie a jazzului.