Trei interpreti lirici romani vor detine roluri principale in opera Traviata de Giuseppe Verdi, prezentata in cadrul Festivalului Operei Israeliene de la Masada, Israel, ce va avea loc in perioada 12-17 iunie 2014.

Masada (Israel)Foto: ICR

Rolul Violetei este interpretat, alternativ, de soprana Elena Mosuc si de soprana Aurelia Florian. Baritonul Operei Nationale din Bucuresti, Ionut Pascu, va interpreta rolul Germont. Dirijor este Daniel Oren, cunoscut publicului roman de la Festivalul International „George Enescu”, spectacolul reunind artisti din Elvetia, Polonia, Spania, Rusia, Ucraina, Romania si Israel.

Participarea romaneasca este sprijinita de Ambasada Romaniei in Israel si Institutul Cultural Roman de la Tel Aviv. Colaborarea ICR Tel Aviv cu Opera Nationala Israeliana din Tel Aviv, pentru stagiunea 2013-2014, a cuprins prezenta a patru artisti romani de opera: baritonul Ionut Pascu, tenorul Cristian Mogosan, soprana Aurelia Florian si soprana Elena Mosuc, distribuiti in roluri pincipale din patru productii internationale ale Operei Israeliene din Tel Aviv: Bal Mascat de Giuseppe Verdi, Povestirile lui Hoffmann de Jacques Offenbach, Boema de Giacomo Puccini si Traviata de Giuseppe Verdi.

Prezenta artistilor lirici romani in acest proiect face parte din seria evenimentelor care marcheaza zece ani de la infiintarea ICR Tel Aviv si se desfasoara sub inaltul patronaj al Ministerului Afacerilor Externe.

Masada a fost o fortareata antica cu o pozitie strategica insemnata, pe o colina situata la marginea de rasarit a pustiului Iudeei, pe malul vestic al Marii Moarte. Fortareata Masada a fost redescoperita in anul 1838, devenind un atractiv loc turistic. In anul 2001, Masada a fost inregistrata in lista patrimoniului UNESCO.

Soprana Elena Mosuc a absolvit cursurile Conservatorului „George Enescu” de la Iasi si a obtinut titlul de doctor in muzica in anul 2009. In anul 2005, Presedintele Romaniei i-a acordat titlul de „Ofiter al Artelor”. Inca de la debut, soprana Elena Mosuc apare constant in roluri principale pe scena Operei din Zurich. De asemenea, s-a remarcat in roluri principle din productii internationale ale unor scene demare prestigiu, cum ar fi Opera Scala din Milano, Royal Opera House Covent Garden, Opera de Stat din Berlin, Opera de Stat din Viena si multe altele. A colaborat cu regizori prestigiosi ca Franco Zeffirelli, Liliana Cavani, Ruth Berghaus, Sven-Eric Bechtolf, Stefan Herheim, Martin Kusej, in spectacole dirijate de nume sonore pe scenele internationale, dintre care mentionam Nikolaus Harnoncourt, Christoph von Dohnanyi, Fabio Luisi, Lorin Maazel, Gustavo Dudamel, Daniel Harding. Elena Mosuc si-a consolidat reputatia ca una dintre cele mai expresive soprano prin roluri principale in opere ca Traviata, Lucia di Lamermoor, Carmen, Don Giovanni si multe altele.

Soprana Aurelia Florian s-a nascut in Romania. A absolvit cursurile de muzica ale Universitatii din Brasov si a studiat cu suprana Mariana Nicolesco. A fost premiata la concursuri internationale, dintre care Premiul I la „ Concorso Spiros Argiris in Sarzana” si Premiul I la concursul de interpretare Hariclea Darclée, in 2007. Intre anii 2008-2010, Aurelia Florian s-a remarcat pe scena Operei Nationale din Bucuresti in rolul Norina din „Don Pasquale” si rolurile principale din „Parisina dtEste” si „Gema di Vergi” de Donizetti. De asemenea, repertoriul sau cuprinde roluri in compozitii dificile, ca Simfonia a IV-a de Gustav Malher si rolul principal in opera „Celan” d Peter Ruzicka. In anul 2013, s-a remarcat in rolul principal din „Luisa Miller” de Giuseppe Verdi si in rolul principal din „Traviata”.

Baritonul Ionut Pascu este prim solist al Operei Nationale din Bucuresti. A absolvit cursurile Universitatii de Muzica din Bucuresti in anul 2001. Si-a inceput cariera artistica la Opera din Constanta interpretand roluri in „Don Giovanni” de Wolfgang Amadeus Mozart si „La bohème” (Marcello) de Giacomo Puccini. De asemenea, a fost distribuit in diverse roluri in „Il Trovatore” (Count di Luna), „Le nozze di Figaro” (Figaro), „Madame Butterfly” (Sharpless), „Cavalleria Rusticana” (Alfio) si „Carmen” (Escamillo) precum si in „Die Fledermaus” (Dr. Falke, Eisenstein), „Die Zauberflöte” (Papageno) si „Das Land des Lächelns" (Gustl). A facut numeroase turnee in Olanda, Germania, Korea, Italia, Macedonia, Ungaria si Albania. Din octombrie 2005, Ionut Pascu isi desfasoara activitatea la Opera din Bucuresti. Pe langa cariera sa de artist liric, a absolvit cu succes studiile la Conservatorul „G. Verdi“ din Milano, specializarea arta si tehnica dirijorala. Ionut Pascu a colaborat, printre altele, cu Opera din Sydney si cu Scala din Milano. Ionut Pascu a colaborat cu Opera Nationala Israeliana pentru productiile internationale La bohème, Lucia di Lammermoor, Pagliacci, Cavalleria Rusticana.