In perioada 14-17 iunie 2014, la Cinemateca Union (Str. Ion Campineanu nr. 21) si la Institutul Cultural Roman (Aleea Alexandru nr. 38), vor avea loc Zilele Avram Goldfaden. Programul cuprinde proiectii de filme artistice si documentare (Mostenirea lui Goldfaden, Nu te teme, Jakob!, Si s-au dus ca vantul si Cautandu-l pe Schwartz, regizate de Radu Gabrea, Uvertura Gloriei de Max Nossek si Mamele de Joseph Green și Konrad Tom), precum si recitaluri sustinute de Hakeshet Klezmer Band din Oradea si Bucharest Klezmer Band.

Evenimentul face parte din seria de intalniri Diagonale, lansata de Institutul Cultural Roman cu menirea de a dezvolta un dialog despre multiculturalitate si pluralism.

Avram Goldfaden (1840 – 1908), poet, dramaturg, regizor si actor de limba idis si ebraica, este considerat parintele teatrului evreiesc modern. Originar din Galitia, a fondat in 1876, la Iasi, primul teatru idis din lume. Trupa de actori evrei condusa de Avram Goldfaden aduna un public numeros la fiecare reprezentatie, si datorita „jocului excelent al actorilor“ (după cum scria Mihai Eminescu in Curierul de Iasi). La inceputul iernii, Trupa Goldfaden a parasit Romania, pornind intr-un turneu prin Europa si stabilindu-se in cele din urma in America. Acolo, Avram Goldfaden, numit de New York Times un „Shakespeare al evreilor“, intemeietor al musicalului american, a cunoscut un mare succes. In 1908, la inmormantarea sa au fost prezente 75.000 de persoane, circulatia pe strazile New-York-ului fiind oprita.

Formatia Hakeshet Klezmer Band Oradea, infiintata in 2006, ii are in componenta pe Bogdan Bodis Adam (pian, orga), Nicolae Levi (vioara), Varga Imre (clarinet), Ilie Pop (trombon), Boros-Konrad Petru (contrabas) si Iosif Trendler (percutie). A sustinut numeroase concerte, la festivaluri importante si în spatii prestigioase, atat in tara (Sibiu, Sighisoara, Brasov, Cluj, Timisoara, Medias s.a.) cat si in strainatate (Haifa, Naharia si Tsfat in Israel; Festivalul KLEZFIESTA de la Buenos Aires, in Argentina; la Debrecen, Ungaria).

Bucharest Klezmer Band, formatia de klezmer a Comunitatii Evreilor Bucuresti, a avut prima aparitie publica la Festivalul „Shalom Shana Tova“, in septembrie 2013, iar in scurt timp au urmat concerte pe scene importante din tara, cu un repertoriu compus din melodii si potpuriuri cunoscute, atat din patrimoniul cultural local cat si din cel israelian. Alaturi de dirijorul Bogdan Lifsin (pian, acordeon), din formatie fac parte Rodica Doija (vioara), Sergiu Marin (violoncel), Sorin Dobrota (clarinet), Cristian Dragomir (percutie), Carmen Iovitu (vocal) si Mihaela Cunita (vocal).

Evenimentul este organizat de ICR, cu sprijinul Arhivei Nationale de Filme – Cinemateca Romana, in parteneriat cu Medias Central European Film Festival (MECEFF), Departamentul pentru Relatii Interetnice al Guvernului Romaniei si Federatia Comunitatilor Evreiesti.