Literatura de azi la Librăria Bizantină este un program gîndit pe termen lung care va oferi scriitorilor români expunerea publică și vizibilitatea pe care o merită. Datoriile noastre față de scriitorii români sînt mari – fără ei și cărțile lor, literatura română contemporană ar fi o sintagmă vidată de conținut.

Emil Brumaru invitat la Libraria BizantinaFoto:

În fiecare lună, la Librăria Bizantină, un autor român va fi invitatul lui Daniel Cristea-Enache, într-un eveniment incluzînd un dialog cu criticul literar, o lectură publică, o sesiune de Q & A și una de autografe.

Parteneri: Uniunea Scriitorilor din România, Facultatea de Litere a Universității din București, România literară, LiterNet, HotNews, Contributors, Dinu Lazăr/ fotografu.ro, DocuArt.

Invitatul lunii mai (ediția întîi) este Emil Brumaru.

Emil Brumaru (n. 1939) este unul dintre cei mai importanți poeți români contemporani. A debutat în 1970, cu Versuri, volum premiat de Uniunea Scriitorilor din România. Opera lui poetică numără titluri de referință precum Detectivul Arthur (1970), Julien Ospitalierul (1974), Cîntece naive (1976), Adio, Robinson Crusoe (1978), Dulapul îndrăgostit (1980), Ruina unui samovar (1983), Infernala comedie (2005), Rezervația de îngeri (2013). Este laureat al Premiului național de poezie „Mihai Eminescu” (2001) pentru Opera Omnia. Poemele sale au fost incluse în antologii din România, Germania, Franța, Anglia.

„Piperul zdrobit în piulițele lui Brumaru capătă însușiri vrăjitorești. Dumnezeu, invitat să ia loc pe scăunel, șade acolo sfios și nu-ndrăznește să intervină, deși tare-ar dori s-o facă.” (Leonid Dimov)

„Sub aerul nostalgic și evocator, Emil Brumaru e un volubil al simțurilor, pentru care întreg universul apare erotizat.” (Nicolae Manolescu)

„La sfîrșitul secolului XX, poetul trăiește într-o lume preindustrială. Circulă cu diligența sau cu dirijabilul, ascultă muzică la gramofon, bea apă din cișmea.” (Alex. Ștefănescu)

„Brumaru îşi scrie şi îşi stăpâneşte poezia exact în măsura în care se lasă ghidat şi scris de ea. El creează, din nimicuri, o lume nouă, proaspătă şi uimitoare.” (Daniel Cristea-Enache)

Literatura de azi la Librăria Bizantină

Vineri, 30 mai, ora 19.30

Librăria Bizantină, str. Bibescu Vodă nr. 20, sector 4, București

Coordonator program: Cristina Adomniței/ Librăria Bizantină

Coordonator editorial: Odilia Roșianu/ Literatura de azi

Director artistic: Laurențiu Midvichi