Proiectul "PENTRU CE MERGEM LA OPERA", lansat de Fundatia Calea Victoriei in ianuarie 2012, la Opera Nationala Bucuresti, a fost premiat luna aceasta cu locul III la Gala Societatii Civile 2013, sectiunea "Arta si cultura", o frumoasa surpriza pentru echipa fundatiei si dirijorul-povestitor Tiberiu Soare.

Foto:
  • Click pe poza pentru mai multe fotografii.

Adresat in primul rand tinerilor, proiectul este gandit ca o serie de conferinte lunare interactive care ofera publicului o perspectiva proaspata si inspirata asupra muzicii clasice.

Scopul acestui proiect, gandit in cheie neconventionala, este de a atrage tinerii – elevi sau studenti – spre muzica de opera si de balet, pentru a se putea bucura de frumusetea si bogatia acestui univers care poate fi explorat atat in sala de spectacol, cat si intr-o auditie in intimitate a unor inregistrari de calitate.

Ultima conferinta din aceasta serie de evenimente de succes va avea loc in data de 26 iunie, miercuri, de la 19:00, la Grand Hotel Continental. Tiberiu Soare va vorbi despre opera Oedip, capodopera mai putin inteleasa si cunoscuta la noi a genialului compozitor George Enescu.

Inscrieri se pot face la adresa contact@victoriei.ro.

Dirijorul Tiberiu Soare este un povestitor cu har, un personaj charismatic care ii "contamineaza" pe cei din jur cu pasiunea si bucuria sa de a asculta muzica, oferind o cheie de intelegere a muzicii clasice, de opera si de balet, care poate deveni astfel accesibila oricui, fara a pierde esenta creatiei artistice.

Fara emfaza sau abordare de critic muzical pedant, Tiberiu Soare intra in lumea unei compozitii cu veselia unui explorator indragostit de armonie, culori si experimente.

Analiza operei este facuta din mai multe perspective, ceea ce face prezentarea mai interesanta: a dirijorului, care are rolul de a “aduce la viata”, impreuna cu orchestra, partituri, descoperind de fiecare data noi nuante si profuzimi ; a melomanului indragostit de compozitori cum ar fi Mozart, Puccini, dar si de rock bands ca Metallica sau Rammstein si a intelectualului erudit care creeaza paralele intre diverse arte si momente din istoria culturala a omenirii – literatura, filozofie, muzica si arte plastice.

Acest proiect a fost sustinut de Fundatia Calea Victoriei si intentia este de a valorifica inregistrarile video intr-o carte care poate fi accesibila si publicului care nu a putut participa la aceste evenimente, din tara si capitala.

Compozitiile prezentate in cadrul conferintelor din seria PENTRU CE MERGEM LA OPERA sunt: Traviata, Boema, Giselle, Turandot, Elixirul dragostei, Barbierul din Sevilla, Carmen, Rigoletto, Spargatorul de Nuci, Don Giovanni, Nunta lui Figaro, Olandezul Zburator si Oedip.

Aici puteti vedea un fragment dintr-o conferinta: