Scriitorul Mircea Cartarescu a declarat sambata seara, la Bruxelles, ca a fost frapat de similitudinea dintre faptul ca in urma cu doua decenii Ion Iliescu ii numea golani pe cei care ocupasera Piata Universitatii si faptul ca presedintele Institutului Cultural Roman (ICR), Andrei Marga, i-a numit betivi pe cei care au participat la protestul de joi de la Salonul cartii de la Paris, transmite Agerpres.

HotNews.roFoto: Hotnews

Mircea Cartarescu si-a inceput intalnirea cu cititorii de la libraria Europa Nova din Bruxelles cu o afirmatie care a provocat rasete si aplauze. "Ma bucur foarte tare ca sunt aici cu dumneavoastra. Am fugit de la Paris ca sa vin aici. Va rog sa ma credeti ca nu exagerez si ca pentru mine sa fiu in acest moment la Bruxelles este mult mai important decat sa fiu la Salonul cartii de la Paris, daca exista o comparatie", a spus scriitorul.

Dupa intalnirea de doua ore cu cititorii, Cartarescu a declarat pentru Agerpres ca a facut aceasta declaratie fara "niciun fel de parti pris".

"Am spus-o numai pentru ca acum doi ani am fost la Bruxelles pentru festivalul literar Passa Porta si mi s-a parut un festival extraordinar. Mie nu imi plac evenimentele ample si foarte mediatizate, eu le prefer pe cele ceva mai mici dar foarte profesionalizate. De aceea am preferat, decat sa merg cu 50 de scriitori romani in Franta, sa vin aici, unde ma pot intalni cu Cees Noteboom, cu o multime de alti autori de prim rang", a adaugat el.

Intrebat ce crede despre polemica creata in jurul Salonului de carte de la Paris si a protestului de joi de la standul Romaniei, Mircea Cartarescu a precizat ca a urmarit vag "toata povestea".

"Am fost frapat de similitudinea dintre faptul ca acum doua decenii Ion Iliescu ii numea golani pe cei care ocupasera piata Piata Universitatii si faptul ca domnul Marga ii numeste betivi pe cei care au facut protestul. Asta vreau sa spun", a raspuns scriitorul roman.