Melomanii din unsprezece ţări europene vor asculta pe posturile publice de radio concertul extraordinar de muzică clasică românească desfăşurat la Sala Radio vineri, 1 februarie (19.00). În Danemarca, Germania, Spania, Croaţia, Portugalia, Estonia, Letonia, Bulgaria, Grecia, Turcia, Norvegia, vor fi difuzate lucrări reprezentative, semnate de mari compozitori români, din păcate mult prea rar dăruite publicului live.

Dirijorul Tiberiu SoareFoto: Orchestrele si Corurile Radio

Orchestra Naţională Radio condusă de dirijorul său principal, Tiberiu Soare, va interpreta Simfonia a II-a în la major, op.17, creaţie a lui George Enescu, dar şi lucrări apreciate semnate de Constantin Silvestri (Concert pentru flaut şi orchestră), Sigismund Toduţă (Passacaglia pentru flaut şi orchestră) sau Paul Constantinescu (Toccata pentru flaut şi orchestră), în orchestraţia lui Ioan Dobrinescu.

Invitatul special al serii este flautistul Ion Bogdan Ştefanescu, care a studiat cu cei mai importanţi profesori din ţară şi străinătate, a acumulat un număr impresionant de concerte peste tot în lume şi este singurul artist din România deţinător al unui flaut din aur de 18k, creaţie a companiei japoneze Muramatsu.

Potrivit comunicatului Orchestrelor şi Corurilor Radio, concertul este cuprins în stagiunea Euroradio – schimb internaţional de programe audio de înaltă calitate iniţiat de European Broadcasting Union - în seria concertelor "A la carte". Evenimentul punctează şi împlinirea a 100 de ani de la naşterea lui Constantin Silvestri – a cărui activitate se leagă de toate instituţiile muzicale importante din România, dar care a dirijat şi Filarmonica din Londra, Orchestra Simfonică din Chicago şi alte ansambluri celebre din lume. De asemenea, tot în acest an se comemorează 50 de ani de la dispariţia lui Paul Constantinescu, compozitor care a creat numeroase lucrări simfonice, vocal-simfonice, corale, muzică de film ş.a.

Absolvent al Universităţii de Muzică din Bucureşti, Ion Bogdan Ştefănescu şi-a desăvârşit pregătirea profesională sub îndrumarea celor mai de seamă flautişti ai lumii şi a obţinut diploma de „Master of Music” la Universitatea Illinois din Urbana-Champaign, SUA, unde l-a avut ca profesor pe renumitul flautist englez Alexander Murray. Este Doctor în Muzică, calificare profesională obţinută la Universitatea de Muzică din Bucureşti.

Activitatea sa artistică a început de la vârsta de 14 ani, când a debutat ca solist, pe scena Ateneului Român, într-un concert de Vivaldi, acompaniat de Orchestra Tineretului Bucureştean. Din anul 1983 şi până în prezent, Ion Bogdan Ştefănescu a desfăşurat o intensă activitate artistică, ce a constat în nenumărate recitaluri şi concerte, în România şi în străinătate: Anglia, Franţa, Spania, Cehia, Coreea de Nord, Japonia, SUA, Ungaria, Italia, Germania, Olanda, Elveţia, Suedia, Norvegia.

Din 1998 până în prezent, este membru al Orchestrei Filarmonice „George Enescu” din Bucureşti, unde ocupă funcţia de Prim Flautist, Şef de Partidă. Din anul 2007 este şi solistul Filarmonicii "Banatul" din Timişoara.

A participat, de asemenea, la o serie impresionantă de festivaluri naţionale şi internaţionale: „George Enescu”, Culture Escape (Elveţia), Zeit für Musik (Bayreuth, Germania), Festivalul Steingreber (Bayreuth, Germania), Music Fest (Luxemburg), Wien Modern (Viena, Austria), Festivalul Internaţional de Muzică Nouă (Darmstadt, Germania) ş.a.

1 Flautistul Ion Bogdan Ştefănescu este laureat al mai multor concursuri naţionale şi internaţionale şi a primit, de asemenea, importante şi onorante distincţii pentru meritele sale artistice: "Meritul Cultural" în grad de Cavaler, medalie conferită de Preşedintele României (2011), Premiul Uniunii Compozitorilor pentru interpretare, acordat formaţiei camerale “Trio Contraste”, al cărui membru este (2009), Premiul Revistei Muzica pentru interpretare (2009), Premiul Uniunii Compozitorilor pentru interpretare solistică (2007) ş.a.

2 Ion Bogdan Ştefănescu este membru fondator al ansamblurilor „Procontemporania” şi „Profil” şi al ansamblului „Barock Orchestra”. Este, de asemenea, membru al trio-ului „Contraste” şi al cvintetului de suflători „George Enescu”.

3 În cursul anului 2012, a realizat două turnee naţionale sub genericul « Flautul de aur » alături de pianistul Horia Mihail, proiect pe care îl va continua în 2013.

Tiberiu Soare îşi desfaşoară activitatea muzicală ca dirijor din anul 1999, lucrând alături de orchestrele a numeroase filarmonici şi teatre de operă din ţară, realizând turnee în Ungaria, Suedia, Bulgaria, Israel, China, Germania şi Elveţia. La ora actuală este dirijor şef al Orchestrelor şi Corurilor Radio România şi dirijor la Opera Naţională din Bucureşti

La pupitrul Orchestrei Naţionale Radio a realizat până acum numeroase concerte şi înregistrări, dintre care pot fi amintite cele două compact discuri cu soprana de origine română Teodora Gheorghiu şi violoncelista franceză Ophelie Galliard realizate în luna septembrie 2010 pentru casa de discuri Harmonia Mundi. De asemenea, a dirijat concertul de la Expoziţia Mondială Shanghai 2010, în compania soliştilor Alexandru Tomescu şi Horia Mihail şi s-a aflat la pupitrul Orchestrei Naţionale Radio în cadrul Festivalului Internaţional de la Varna, în 2011.

În 2003 a obţinut Premiul Criticii Muzicale pentru aportul său în cadrul proiectului „Traviata – 150 de ani”. În 2006 revista Actualitatea Muzicală i-a decernat Premiul pentru cea mai convingatoare prestaţie a unui tânăr interpret în urma activităţii sale din stagiunea precedentă. În 2011 dirijorului i-a fost acordat Premiul Uniunii Artiştilor Interpreţi din România în urma realizării premierei spectacolului "Oedipe" de George Enescu la pupitrul orchestrei Operei Naţionale Bucureşti în cadrul Festivalului Internaţional "George Enescu", ediţia 2011.

În 11 septembrie 2010 Tiberiu Soare a fost invitat să dirijeze primul său concert la pupitrul London Philharmonic Orchestra, alături de soprana Angela Gheorghiu. A urmat o serie de apariţii alături de Suedwestfallischen Philarmonie în sala Filarmonicii din Essen (Germania) şi alături de Filarmonica "George Enescu" la Muscat, capitala Sultanatului Oman.

Alături de activitatea de pe scena Sălii Radio, pentru stagiunea 2012-2013 are în program concerte alături de soprana Angela Gheorghiu la Salle Pleyel (Paris) cu Orchestre National de l'Ile de France, la Helsinki şi la Barbican Center cu Royal Philharmonic Orchestra din Londra.