Fostul director al Institutului Cultural Roman (ICR) Horia Roman Patapievici considera gresita strategia ICR elaborata de Andrei Marga, comparand situatia cu cea a unei corabii cu panze si vasle, unde "ii ineci pe vaslasi si rupi panzele", transmite Mediafax.

Intrebat, vineri seara, la Cluj-Napoca, cum comenteaza strategia ICR elaborata de noul director al institutiei, Andrei Marga, Patapievici a raspuns ca aceasta este gresita.

"Cred ca strategia este gresita, dar nu vreau sa mai comentez strategia noului director al ICR. Intrebati-l pe domnul Marga. Stiti cum este, te sui intr-o corabie care are panze si vasle. Ii ineci pe vaslasi si rupi panzele. Cum sa mai mergi?", a spus fostul director al ICR.

Patapievici a participat, vineri seara, la Cluj-Napoca, la lansarea unei carti a vicepresedintelui Fundatiei Crestin Democrate Adrian Papahagi, alaturi de scriitorul Andrei Plesu, manifestare care a avut loc in cadrul targului Bookfest.

Andrei Marga a fost numit la conducerea Institutului Cultural Roman pe 11 septembrie, prin vot in plenul Senatului. De asemenea, Horia-Razvan Garbea si Vladimir Simon au fost votati de plenul Senatului pentru a deveni vicepresedinti ai Institutului Cultural Roman.

Conducerea ICR s-a schimbat dupa ce, pe 2 august, la cateva zile de la decizia Curtii Constitutionale de a declara drept constitutionala Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 27/ 2012, prin care Institutul Cultural Roman (ICR) trecea din subordinea Presedintiei in cea a Senatului, presedintele de atunci al Institutului, Horia-Roman Patapievici, si fostii vicepresedintii Tania Radu si Mircea Mihaies si-au anuntat demisia.

Patapievici a subliniat atunci ca, prin decizia Guvernului, nu este schimbata doar afilierea institutiei, care trece "de la autoritatea simbolica a presedintelui in subordinea efectiva a Senatului", ci se modifica si misiunea ICR, care urmeaza sa se ocupe de "identitatea nationala a romanilor" de peste granite, asa cum este stipulat in preambulul OUG nr. 27/ 2012 si asa cum a precizat si ministrul Culturii, Puiu Hasotti. Patapievici a mai spus ca ministrul a recunoscut ca scopul OUG nu era numai schimbarea subordonarii, ci si schimbarea misiunii, la respectarea careia ar putea veghea numai Senatul.

In prezent, reteaua institutelor culturale romanesti din strainatate cuprinde un numar de 17 institute - Berlin, Bruxelles, Chisinau, Istanbul, Lisabona, Londra, Madrid, New York, Paris, Praga Roma, Stockholm, Tel Aviv, Varsovia, Venetia si Viena - cel de la Budapesta primind, in decembrie 2007, o extensie la Seghedin.