Pelicula "Dupa dealuri", cel de-al treilea lungmetraj al lui Cristian Mungiu, este selectionata pentru cele mai importante festivaluri de peste Ocean, primul la care a intrat in selectie fiind Festivalul International de Film de la Toronto, care se desfasoara in perioada 6-16 septembrie.

Cosmina Stratan si Cristina Flutur in Dupa dealuriFoto: Mobra Films

Potrivit unui comunicat citat de Agerpres, filmul a fost inclus in sectiunea Masters - dedicata celor mai celebrati cineasti ai momentului -, alaturi de filmele unor regizori precum Michael Haneke ("Amour", premiat cu Palme d'Or), Abbas Kiarostami, Kim Ki-duk, Bernardo Bertolucci, Michael Winterbottom sau Olivier Assayas.

Centru mondial al business-ului de film, Toronto aduna in fiecare an peste 300 de filme, sectiunea Masters numarand 14 titluri. La ultimele trei editii, numarul spectatorilor si al oamenilor din industrie participanti la festival a depasit 260.000.

O alta selectie prestigioasa in care se regaseste pelicula lui Cristian Mungiu este cea a Festivalului de Film de la New York (28 septembrie - 14 octombrie). Cea de-a 50-a editie a evenimentului organizat de Film Society of Lincoln Center aduna 32 de productii, multe dintre ele premiate deja in festivaluri. "Dupa dealuri" va fi proiectat alaturi de "Amour", filmul lui Michael Haneke premiat cu Palme d'Or, "Like Someone in Love", de Abbas Kiarostami, "Apres mai", de Olivier Assayas, "Barbara", filmul lui Christian Petzold distins cu Ursul de Argint la Festivalul de la Berlin, sau "Tabu", in regia lui Miguel Gomes, recompensat pentru inovatie tot la Berlin.

O luna mai tarziu va avea loc premiera filmului la Los Angeles, in cadrul AFI Fest (1-8 noiembrie), festivalul organizat de prestigiosul American Film Institute.

Dupa premiul pentru scenariu si dublul trofeu pentru interpretare - acordat actritelor Cosmina Stratan si Cristina Flutur - obtinute la cea de-a 65-a editie a Festivalului de la Cannes, "Dupa dealuri" a fost selectat si invitat in peste 25 de festivaluri din intreaga lume, fiind prezentat deja in festivaluri de clasa A precum Sarajevo, Moscova sau Karlovy Vary.

"Dupa dealuri" este scris si regizat de Cristian Mungiu, inspirat de romanele nonfictionale ale Tatianei Niculescu-Bran. Imaginea este semnata de Oleg Mutu, rolurile principale fiind interpretate de doua actrite iesence debutante in film: Cosmina Stratan (Voichita) si Cristina Flutur (Alina), secondate de Valeriu Andriuta (Parintele) si Dana Tapalaga (Maica stareta).

Filmul spune povestea a doua fete care au crescut impreuna si care se reintalnesc dupa cativa ani de despartire. Alina se intoarce din Germania sa o ia cu ea pe Voichita, prietena ei din copilarie, fata de care se simte inca foarte atasata. Voichita si-a gasit insa calea in credinta iar maicile printre care traieste la manastire tin locul familiei pe care nu a avut-o niciodata. Alina lupta cu toate puterile sa recastige afectiunea Voichitei, facandu-i pe cei din jur sa se intrebe de unde vine forta care o anima.

"Dupa dealuri" este produs de Mobra Films si coprodus de Why Not Productions (Franta), Les Films du Fleuve (Belgia), France 3 Cinema si Mandragora Movies (Romania). Filmul a fost realizat cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, al Eurimages si al Centre National du Cinema et de l'Image Animee.