"Cele 50 de vicii ale Domnului Grey", E L James, Editura Trei, 2012

Cele 50 de vicii ale Domnului GreyFoto: Editura Trei

Ce ar trebui sa stiti despre cartea aceasta. Mai intai ca este ingrozitor de populara si ca s-a vandut extraordinar de bine. Dupa primele sase saptamani de la lansarea in Statele Unite s-au cumparat 10 milioane de exemplare. In cronicile facute de catre cititori pe Amazon.com (cam 4500 de review-uri) parerile sunt foarte impartite. Unii cititori detesta cartea, altii o recomanda fara rezerve. Vanzarile continua insa sa creasca si cartea va mai fi lansata in inca treizeci de tari.

In al doilea rand trebuie sa stiti ca este vorba de un roman erotic, cu multe scene de sex descrise minutios si explicit, dar - acesta este unul dintre ingredientele de succes ale cartii - tot ce se intampla face parte pana la urma dintr-o poveste care pentru multi cititori este realmente captivanta. Povestea este a unei studente timide Anastasia Steele care se simte intimidata dar si irezistibil atrasa de un enigmatic om de afaceri de succes Christian Grey. Urmeaza descoperirea pas cu pas a "demonilor" domnului Grey si a gusturilor lui erotice speciale.

Autoarea, E L James, si-a publicat initial cartea pe un site al fanilor seriei Amurg, aceasta a fost descoperita de un editor care a publicat-o sub forma de e-book. Mentionarea site-ului dedicat fanilor Amurg nu este intamplatoare. Multi au remarcat asemanarile dintre trilogia viciilor Domnului Grey si trilogia Amurg, stilul, atmosfera, o anume construire a personajelor. Dar, asemanarile se opresc aici, lumea Domnului Grey este total diferita.

Primul volum al trilogiei a fost publicat in Romania de Editura Trei, in colectia Eroscop.

Titlul original al acestui prim volum al trilogiei este Fifty Shades of Grey , cel de-al doilea volum se numeste Fifty Shades Darker iar cel de-al treilea Fifty Shades Freed