Ten Tors Orchestra, cu dirijorul Simon Ible la pupitru, va sustine marti, 22 noiembrie 2011, de la ora 19.00, la Ateneul Roman, primul sau concert in Romania, alaturi de solistii romani Ladislau Csendes - viola, Alexandru Matei - percutie, Sorin Rotaru - percutie si Florian Mitrea - pian. Concertul are loc in cadrul celei de-a doua editii a Stagiunii camerale ICR la Ateneu. Programul concertului va cuprinde lucrari de Wolfgang Amadeus Mozart, John Ireland, Doina Rotaru, George Enescu si Edward Elgar.

Concert Ten Tors OrchestraFoto: ICR

Potrivit comunicatului ICR, pe 21 noiembrie Simon Ible va sustine un masterclass cu studentii Sectiei dirijat din cadrul Universitãtii Nationale de Muzicã Bucuresti.

Participarea orchestrei britanice la Stagiunea cameralã ICR la Ateneu consolideazã o colaborare începutã în noiembrie 2010, când s-a desfãsurat, la Plymouth, festivalul Shadows of Romania, organizat de Institutul Cultural Român si University of Plymouth. Festivalul a reunit interpreti români si britanici, cu un program care a cuprins compozitii românesti si universale, inclusiv lucrãri în primã auditie dedicate festivalului. Ten Tors Orchestra s-a aflat în centrul acestui eveniment care l-a avut ca director artistic pe Simon Ible.

Ten Tors Orchestra este ansamblul în rezidentã al programului artistic Peninsula Arts al Universitãtii din Plymouth, Marea Britanie. Orchestra a fost înfiintatã în 1998 cu fonduri oferite de Arts Council England si este singura orchestrã profesionistã din regiunea de sud-vest a Angliei. Repertoriul ansamblului, extrem de variat, include si numeroase lucrãri contemporane. Majoritatea muzicienilor din componenta orchestrei sunt si membri ale unora dintre cele mai importante ansambluri camerale si simfonice britanice, precum Academy of St Martin-in-the Fields sau English Chamber Orchestra. Simon Ible, dirijorul si directorul artistic al orchestrei, a studiat trompeta la Newton Park College (actualmente Bath Spa University) cu David Mason, profesor la Royal College of Music, Londra, si dirijat la Hanovra, cu Klaus Donath. A beneficiat si de îndrumarea lui Sir Colin Davies, care este si patronul orchestrei Ten Tors. Are o vastã experientã ca dirijor de cor si a colaborat cu Bath Georgian Festival Choir, Chandos Singers, East Cornwall Bach Choir, The Two Moors Festival Chorus si Peninsula Arts Chorale. În prezent este director muzical al programului Peninsula Arts si al University of Plymouth Choral Society.

Ladislau Csendes a studiat vioara la Conservatorul bucurestean si s-a perfectionat apoi la Bruxelles, Lyon, Berncastle si Szombathely cu André Gertler, Peter Csaba, Jenny Abel si Georg Ligeti. Ladislau Csendes este un poliinstrumentist, alternând vioara cu viola si viola d'amore, evoluând atât ca solist în compania celor mai importante orchestre din tarã, cât si alãturi de ansamblurile Aperto, Pro Contemporania sau Lutheran Consort Bucharest.

Alexandru Matei a studiat cu renumitul Grigore Pop, alãturi de care a înfiintat si Ansamblul de Percutie al Academiei de Muzicã din Cluj-Napoca. Alexandru Matei este din 1985 membru al Ansamblului Archaeus. Profesor la Universitatea Nationalã de Muzicã din Bucuresti, Alexandru Matei a înfiintat si conduce ansamblul de percutie Game, împreunã cu care a realizat numeroase concerte si înregistrãri radio si pentru disc. Activitatea sa a fost încununatã cu numeroase premii.

Sorin Rotaru a absolvit Universitatea Nationalã de Muzicã Bucuresti la clasa prof. dr. Alexandru Matei. A sustinut numeroase concerte cu orchestre si ansambluri precum Orchestra Nationalã Radio, Orchestra de Camerã Radio, Opera Nationalã Bucuresti, Ansamblul de Percutie Game, Ansamblurile Archaeus si Profil. Timp de douã semestre a fost bursier al Academiei de Muzicã Leos Janáèek din Brno. În prezent este doctorand al Universitãtii Nationale de Muzicã Bucuresti, unde predã percutia.

Florian Mitrea a început studiul pianului la vârsta de sase ani. Premiile la concursurile Ada Ulubeanu si Jeunesse Musicales au fost urmate de o bursã la Royal Academy of Music din Londra, unde studiazã în prezent cu Diana Ketler. Printre succesele sale se numãrã câstigarea Concursului International de Pian Viena – Panmusica 2010. În anul academic 2010-2011 a primit bursa Societãtii Enescu de la Londra, oferitã de Institutul Cultural Român.

Biletele pentru concertul de pe 22 noiembrie au fost puse în vânzare la casa de bilete a Ateneului Român, tel. 021 315 68 75 (pret: 20 lei, 25 lei, 30 lei).

Stagiunea Cameralã ICR la Ateneu este un proiect derulat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu“.