Incepand de astazi se desfasoara la Londra un eveniment major pentru teatrul românesc: turneul Teatrului Nottara la Barbican Centre. Timp de zece zile, publicul britanic iubitor de teatru de cea mai bună calitate are şansa să vadă spectacolul Aniversarea (Festen) în regia lui Vlad Massaci, pe una dintre cele mai importante scene teatrale din Europa.

Premiera spectacolului Aniversarea la Barbican Centre din Londra Foto: ICR Londra

Spectacolul Aniversarea a fost selectat anul trecut la Festivalul Naţional de Teatru de către directorul artistic al Barbican Centre şi invitat să facă parte din stagiunea dedicată producţiilor internaţionale, BITE (Barbican International Theatre Events). Programul prezintă producţii teatrale care îmbină dansul, muzica şi teatrul în moduri neobişnuite, explorează graniţele teatrului, stârnesc emoţii, sunt pasionale, incitante şi te fac să zâmbeşti.

Potrivit ICR Londra, primele cinci reprezentaţii cu spectacolul Aniversarea se vor juca cu casa închisă, iar interesul arătat de critici şi de publicul de specialitate dovedeşte că teatrul românesc este primit cu entuziasm la Londra, după o absenţă de mai bine de un deceniu.

Ultima prezenţă majoră a unei producţii teatrale româneşti la Londra a avut loc în 1998, tot la Barbican Centre, când Silviu Purcărete şi trupa Teatrului Naţional din Craiova au încântat publicul cu spectacolul Orestia după Eschil. În 1990, turneul Teatrului Bulandra cu spectacolul Hamlet, în regia lui Alexandru Tocilescu, a reprezentat un reper istoric, oferind publicului o revelaţie actoricească în interpretarea lui Ion Caramitru.

În Marea Britanie, prezenţele teatrale româneşti de impact au fost marcate de turneul din 2009 al Teatrului Naţional Radu Stanca din Sibiu cu mega-producţia Faust, în regia lui Silviu Purcărete la Festivalul Internaţional de Teatru de la Edinburgh şi turneul Teatrului Naţional din Craiova din 1996 cu producţia aceluiaşi Silviu Purcărete, Danaidele în Birmingham şi Glasgow. De asemenea, în 1993 şi 1994, Marcel Iureş făcea senzaţie în Richard al III-lea în Manchester, la festivalul Brighton şi la Leicester Haymarket.

Turneul Nottara cu spectacolul Aniversarea în regia lui Vlad Massaci se înscrie în programul de promovare a teatrului românesc în Marea Britanie, susţinut de Institutul Cultural Român din Londra în parteneriat cu instituţii britanice de renume.