Șeful Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a declarat că este pregătit să trimită o nouă misiune de experți în China pentru a afla originile Covid-19, solicitând „acces deplin", transmite France Presse.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMSFoto: Fabrice COFFRINI/ AFP/Profimedia Images

„Facem presiuni asupra Chinei pentru a oferi acces total și cerem țărilor să ridice problema în cadrul întâlnirilor lor bilaterale (pentru a încuraja Beijingul) să coopereze", a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus pentru Financial Times.

El a explicat că OMS a cerut deja Chinei „în scris" „să ne furnizeze informații (...) și suntem gata să trimitem o echipă dacă ne vor permite să facem acest lucru".

Comunitatea internațională nu a reușit până în prezent să determine cu certitudine originea Covid.

Deși primele cazuri au fost detectate la sfârșitul anului 2019 la Wuhan, în China, există două teorii opuse: o scăpare dintr-un laborator din orașul în care se studiau astfel de viruși sau un animal intermediar care a infectat persoane care frecventau o piață locală.

O echipă de specialiști condusă de OMS și însoțită de colegi chinezi a făcut investigații în China la începutul anului 2021. Într-un raport comun, ei au favorizat ipoteza potrivit căreia virusul extrem de contagios a fost transmis la oameni de un animal care a acționat ca intermediar între liliac și oameni, posibil într-o piață din orașul Wuhan.

Tedros a declarat ulterior că „toate ipotezele rămân pe masă".

Nicio echipă nu a putut să se întoarcă în China, iar oficialii OMS au solicitat în mod repetat date suplimentare. Tedros a afirmat în mai multe rânduri că OMS nu are intenția de a abandona cercetările și a cerut în mod repetat Beijingului „să fie transparent în ceea ce privește schimbul de informații, să efectueze investigațiile necesare și să împărtășească rezultatele".