Șeful diplomației americane, Antony Blinken, a cerut joi Chinei să împărtășească informații despre noul val de Covid-19 din această țară și a oferit din nou ajutor sub formă de vaccinuri, potrivit AFP.

COVID în ChinaFoto: Andy Wong / AP / Profimedia

„Este foarte important ca toate țările, inclusiv China, să se concentreze pe vaccinarea oamenilor, pe punerea la dispoziție a testelor și tratamentelor și, mai important, pe împărtășirea cu lumea a informațiilor despre ceea ce se întâmplă, deoarece are implicații nu doar pentru China, ci pentru întreaga lume”, a declarat el într-o conferință de presă.

Mai mult de 5.000 de persoane mor probabil în fiecare zi din cauza COVID-19 în China, a afirmat firma de date medicale Airfinity într-o estimare ce contrastează dramatic cu datele oficiale de la Beijing privind epidemia actuală din această țară.

Această evaluare vine după ce, miercuri seară, un spital din Shanghai și-a anunțat personalul să se pregătească pentru o „bătălie tragică" cu COVID-19, deoarece se așteaptă ca jumătate din cei 25 de milioane de locuitori ai orașului să fie infectați până la sfârșitul săptămânii viitoare, transmite Reuters.

Firma Airfinity cu sediul în Marea Britanie a explicat că a folosit o modelare bazată pe date din regiunile chineze pentru a calcula cifrele anunțate. De asemenea, aceasta estimează că bilanțurile zilnice actuale din țară depășesc un milion de infecții cu coronavirus.