Parlamentarii germani au adoptat vineri o lege care obligă personalul medical să se vaccineze anti-Covid, primul pas înaintea unei obligații extinse de vaccinare pentru întreaga populație, așteptată la începutul anului viitor, relatează AFP.

Coronavirus GermaniaFoto: Frank Hoermann/SVEN SIMON / AFP / Profimedia

Proiectul de lege, care vizează protejarea grupurilor deosebit de vulnerabile, a fost aprobat cu o mare majoritate dimineața de Bundestag, camera inferioară, apoi de Bundesrat la începutul după-amiezii.

„Pandemia este o misiune pentru noi toți – nu este un moment pentru politică”, a declarat noul ministru al Sănătății Karl Lauterbach, care a preluat funcția săptămâna aceasta odată cu noul guvern al lui Olaf Scholz.

„Luptăm pentru a învinge” acest al patrulea val al pandemiei, astfel încât oamenii să se poată reuni cu familiile de Crăciun, a adăugat el, subliniind nevoia de a încetini răspândirea variantei Delta și de a preveni răspândirea tulpinii Omicron.

Prin această nouă lege, toți cei care lucrează în spital și aziluri de bătrâni trebuie să fie vaccinați sau vindecați de Covid-19.

De asemenea este vizat și personalul unităților de primire a persoanelor cu dizabilități, clinici de zi, cabinete medicale, servicii de urgență sau centre socio-educative.

Angajații în cauză vor avea timp până la data de 15 martie 2022 să facă dovada vaccinării complete, în caz contrar nu vor mai putea lucra.

Mai multe unități medicale, în special case de bătrâni din Saxonia-Anhalt și Brandenburg, au devenit în ultimele săptămâni focare de contaminare cu noul coronavirus, cu un număr mare de decese în rândul rezidenților.

Lanțul contaminărilor a fost uneori declanșat de un angajat nevaccinat, relansând dezbaterea privind vaccinarea obligatorie pentru toți.

Amenzi ”inevitabile” pentru nevaccinați

Datele despre aceste profesii rămân incomplete, însă în medie procentul personalului medical vaccinat este mai ridicat (aproape 90%) decât cel al populației generale (69,3%), potrivit Institutului Robert Koch.

Prin această decizie, Germania se alătură altor țări europene precum Franța, Italia, Grecia sau Marea Britanie care au impus deja obligația de vaccinare personalului medical.

Germania plănuiește să meargă mai departe. Noul cancelar social-democrat Olaf Scholz intenționează să ceară parlamentului să voteze până la sfârșitul anului obligația de vaccinare pentru adulți care, dacă va fi aprobată, va intra în vigoare în februarie sau martie.

Potrivit unui sondaj publicat vineri, 68% dintre germani sunt în favoarea acestei măsuri pe care clasa politică o respinsese inițial.

"Obligativitatea vaccinării este o chestiune foarte complicată. Toți cei care lucrează în sectorul medical și-ar dori ca mai mulți oameni să fie vaccinați și dacă este necesar să treacă prin obligația de vaccinare, de ce nu", a declarat pentru AFPTV Markus Heim, medic șef la Spitalul „Rechts der Isar” din München.

Autoritățile se tem, însă, că această măsură va stârni furia celor care se opun restricțiilor sanitare, care s-au mobilizat cu miile de la începutul pandemiei.

Ministrul Sănătăţii, Karl Lauterbach, a avertizat vineri în săptămânalul Der Spiegel că amenzile pentru cei care refuză să se vaccineze vor fi „inevitabile”.