Comisia Europeană anunță că a semnat un contract cadru de achiziții cu compania farmaceutică Eli Lilly pentru furnizarea unui tratament cu anticorpi monoclonali pentru pacienții cu COVID-19.

Pandemia de COVID-19Foto: Wavebreak / Profimedia Images

Medicamentul este în curs de revizuire continuă de către Agenția Europeană pentru Medicamente.

Conform Comisiei Europene, 18 state membre s-au înscris la achiziția comună pentru a cumpăra până la 220.000 de tratamente.

Tratamentul produs de compania Eli Lilly este o combinaţie a doi anticorpi monoclonali (bamlanivimab şi etesevimab) pentru tratarea pacienţilor COVID-19 care nu au nevoie de oxigen, dar sunt în grupul de risc de a dezvolta forme severe ale bolii.

Anticorpii monoclonali sunt proteine concepute în laborator care imită abilitatea sistemului imunitar de a lupta cu coronavirusul. Ei se lipesc de proteina spike şi blochează astfel capacitatea virusului de a se ataşa de celulele umane.

  • "Peste 73% din populaţia adultă a UE este în prezent vaccinată complet, iar această rată este încă în creştere. Însă vaccinurile nu pot fi singurul nostru răspuns în faţa COVID-19.
  • Oamenii continuă să se infecteze şi să se îmbolnăvească. Va trebui să ne continuăm eforturile de a preveni îmbolnăvirile prin vaccinare şi în acelaşi timp să ne asigurăm că le putem trata cu soluţii terapeutice.
  • Prin acordul de azi, încheiem cea de-a treia achiziţie şi ne respectăm angajamentul în temeiul Strategiei Terapeutice a UE privind facilitarea accesului la medicamente de ultimă generaţie pentru pacienţii COVID-19", a declarat comisarul european pentru sănătate Stella Kyriakides.

Terapii realizate cu o clasă de medicamente numite anticorpi monoclonali, care imită proteinele sistemului imunitar ce apar în mod natural, sunt dezvoltate atât de Eli Lilly, cât și de Regeneron şi de GlaxoSmithKline cu partenera Vir. AstraZeneca este însă prima companie care a publicat date pozitive ale unui studiu clinic privind prevenirea Covid-19 cu ajutorul terapiei cu anticorpi.

Compania a anunţat vineri că 75% dintre participanţii la studiul clinic pentru această terapie, cu două tipuri de anticorpi descoperiţi de Vanderbilt University Medical Center, aveau boli cronice, inclusiv o reacţie imunitară scăzută la vaccinuri.