Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, susține că, potrivit ultimelor predicții, la 15 octombrie am putea avea o medie săptămânală de 17.000 de cazuri cu vârfuri care pot ajunge la 20.000 de cazuri zilnic.

Valeriu GheorghitaFoto: AGERPRES

”Anunţam o predicţie pentru 15 septembrie de aproximativ 2.500 de cazuri zilnic, media pe ultimele 7 zile. Am avut 2.700 aproape. Deci mai mult decât predicţia noastră, ca medie pe ultimele 7 zile, că au fost vârfuri cu aproape 4.500 de cazuri. S-a reevaluat această predicţie pentru următoarele 4 săptămâni, până la 15 octombrie, şi situaţia e cât se poate de serioasă. Ne aşteptăm ca la 1 octombrie să ajungem la un număr mediu de cazuri la 7 zile de aproape 7.000, dar cu vârfuri şi de 10.000 pe zi, iar la 15 octombrie am putea să depăşim 17.000 pe zi, media la 7 zile, ceea ce înseamnă o situaţie evident mult mai gravă – vârfuri de 20.000 de cazuri. Cam acestea sunt predicţiile””, a declarat Valeriu Gheorghiță, potrivit News.ro la B1 TV.

În acest context el a subliniat că ”nu putem să neglijăm implementarea unor măsuri pentru că sunt nepopulare sau pentru că par discriminatorii”, referindu-se la obligativitatea certificatului verde COVID pentru accesul la anumite activităţi în localităţile unde rata de infectare trece de 3 la mie.

”Nu sunt măsuri discriminatorii, sunt măsuri care dau posibilitatea celor care vor să se vaccineze să-şi continue viaţa socială, într-un anumit interval în care situaţia epidemiologică nu este bună. Se aplica în localităţile unde rata de infectare este de peste 3 la mie”, a subliniat acesta.

Guvernul a aprobat, în şedinţa de vineri, printr-o hotărâre, obligativitatea certificatului verde COVID pentru accesul la anumite activităţi în localităţile unde rata de infectare trece de 3 la mie, dar nu depășește pragul de 6. Activitatea restaurantelor, cinematografelor, instituțiilor de spectacole nu va fi închisă, dar accesul va fi condiționat de dovada că participanții sunt vaccinați, testați sau trecuți prin boală.

Astfel, certificatul verde va fi obligatoriu pentru acces la competiții sportive, cinematografe, instituții de spectacole și/sau concerte, restaurante, cafenele, baruri, cluburi, discoteci, piscine, nunți și la alte evenimente private.