Noua variantă SARS-CoV-2 denumită ”miu”, identificată prima oară în Columbia în ianuarie şi care potrivit OMS ar putea prezenta riscul rezistenţei la vaccin, a devenit în prezent varianta predominantă în această ţară şi se află la originea celui mai sângeros val al pandemiei Covid-19, potrivit autorităţilor sanitare, relatează AFP.

Mutatii coronavirusFoto: Freepik

”Miu este efectiv varianta predominantă în Columbia, iar ea este resposabilă de al treilea val” de contaminare - din aprilie în iunie 2021 -, a anunţat la un post local de radio o reprezentantă a Institutului Naţional columbian de Sănătate Marcela Mercado. ”Mai mult sau mai puţin de 60% dintre decesele pe care le-am secvenţiat sunt din această linie”, a precizat ea, potrivit news.ro.

Contaminările şi morţile au atins, în perioada aprilie-iunie 2021 un nou nivel-”record”, de 700 de morţi pe zi, iar sistemul spitalicesc s-a aflat în pragul colapsului. Varianta B.1.621 - denumirea sa ştiinţifică - a fost clasată în august drept ”variantă de urmărit” de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Ea a apărut pentru prima oară pe coasta la Atlantic a Columbiei (nord) în ianuarie. Potrivit OMS, această variantă prezintă mutaţii care ar putea indica riscul unei ”scăpări imunitare”, adică o rezistenţă la vaccin -, iar studii suplimentare sunt necesare în vederea unei mai bune înţelegeri a caracteristicilor acesteia.

”A fost identificată deja în 43 de ţări şi a demonstrat o contagiozitate puternică”, a anunţat Marcela Mercado.

Columbia a depăşit, în prezent, faza cea mai critică a pandemiei, însă înregistrează în continuare sub 100 de morţi şi 2.000 de infecţii pe zi. Această îmbunătăţire are drept cauză campania de vaccinare anticovid în curs, potrivit reprezentantei Institutului, în contextul în care 29% dintre cei 50 de milioane de columbieni au fost vaccinaţi.

”Am putea avea un vârf în octombrie”, a avertizat ea, ”pentru că există în continuare persoane” susceptibile să se contamineze şi să ”alimenteze epidemia”. Variantele indiană (delta), britanică (alpha) şi braziliană (gamma) circulă, de asemenea, în Columbia. Începând din martie 2020, Columbia a înregistrat aproape 125.000 de morţi din cauza Covid-19, la 4,9 milioane de contaminări.